Makron: EU mora da nauči lekcije iz Bregzita

Izvor: Beta, 25.Nov.2018, 17:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makron: EU mora da nauči lekcije iz Bregzita

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je danas u Briselu da Evropska unija mora da "nauči lekcije" iz odluke Velike Britanije da napusti Uniju.Pošto su lideri EU na današnjem samitu usvojili predlog sporazuma o Bregzitu, Makron je rekao da izlazak velike članice prvi put u istoriji tog bloka zemalja pokazuje da je "Evropa krhka". On je naveo da evropski lideri imaju dužnost da "štite (EU) od svih koji zaboravljaju da je ona garant mira, prosperiteta i bezbednosti", prenosi Asošiejted pres. Makron je odao priznanje britanskoj premijerki Terezi Mej za traženje "puta ka trajnoj saradnji" s EU, uz istovremenu odbranu britanskih interesa u pregovorima s Briselom. Posle 17 meseci pregovora Londona i Brisela, lideri 27 zemalja EU usvojili su danas "Sporazum o povlačenju Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske iz Evropske unije i Evropske zajednice za atomsku energiju", koji precizira uslove britanskog izlaska iz Unije 29. marta 2019. godine.Sporazum sada treba da ratifikuju parlament Velike Britanije, parlamenti najmanje 20 članica EU, a potom i Evropski parlament.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Makron: EU mora da nauči lekcije iz Bregzita

Izvor: Blic, 25.Nov.2018

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je danas da Evropska unija mora da nauči lekcije iz britanske odluke da napusti EU.

Nastavak na Blic...

Bregzit je najbolje pokazao koliko je EVROPA KRHKA: Makron ČVRSTO stao u zaštitu EU

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Nov.2018, 07:34

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je u Briselu da Evropska unija mora da “nauči lekcije” iz odluke Velike Britanije da napusti Uniju...Pošto su lideri EU na današnjem samitu usvojili predlog sporazuma o Bregzitu, Makron je rekao da izlazak velike članice prvi put u istoriji tog bloka...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.