Maklaud:Biće više prilika za saradnju sa Srbijom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Feb.2020, 00:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Maklaud:Biće više prilika za saradnju sa Srbijom

Izlazak Velike Britanije iz Evropske unije omogućiće više prilika za unapređenje bilateralne saradnje sa Srbijom, kaže britanska ambasadorka u Beogradu Šan Maklaud.

"U narednih 11 meseci ugovorićemo detalje naših budućih odnosa ne samo sa EU već i sa ostalim državama uključujući Srbiju", rekla je ona za "Politiku".

Maklaud, koja je na dužnost stupila pre četiri meseca, dodaje da bi volela da u Srbiju dovede premijera Borisa Džonsona.

"On >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je veoma zainteresovan za vašu zemlju koju je 2016. posetio kao šef diplomatije. Ne znam koliko je to moguće u ovoj godini zbog velikog posla oko pregovora s Evropskom unijom. Ako ne ove, probaću da organizujem njegovu posetu iduće godine", navela je ona.

Ističe da Britanija ostaje privržena Srbiji i podseća da je od 2015. godine kroz "Fond za dobru upravu" Britanija podržala više različitih projekata koji se odnose na strukturne i ekonomske reforme u Srbiji, a ukupna vrednost projekata prelazi 20 miliona evra.

Kada je reč o rešavanju pitanju Kosova, Maklaud kaže da Britanija podržava svaki napor da se odnosi Beograda i Prištine normalizuju.

"Pozdravljamo svaki korak napred u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, bolju povezanost građana Kosova i Srbije. Radimo zajedno s kolegama iz zemalja kvinte i veoma smo bili jasni: kritikovali smo uvođenje carina na srpsku robu, ali smo kritikovali i kampanju povlačenja priznanja Kosova", kaže ona.

Na pitanje kako ocenjuje atmosferu uoči parlamentarnih izbora i konstataciju da deo opozicije najavljuje bojkot, ona kaže da je odluka da li će izaći na izbore, na partijama, potencijalnim kandidatima i glasačima.

"Vlada ima obavezu da u skladu s međunarodnim demokratskim standardima koje je Srbija prihvatila, obezebdi uslove za fer i slobodne izbore. Nije na meni da govorim, ni strankama ni glasačima šta treba da rade", navela je britanska ambasadorka.

Međutim, ona napominje da kada se izbori održavaju u Britaniji, kao građanka želi da bira slobodno između raznih politika, platformi i kandidata.

"Želim i da imam slobodan pristup stavovima koje zastupaju preko slobodnih medija kao, na primer, na javnom medijskom servisu", rekla je.

Upitana da li će ako deo opozicije ne izađe na izbore Velika Britanija te izbore smatrati legitimnim, Maklaud kaže da je na ekspertima koji prate izborni proces da to procene, konkretno Kancelarija OEBS za demokratske institucije i ljudska prava, a da će Britanija obratiti pažnju na to šta će oni reći.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Nakon Bregzita biće više prilika za saradnju sa Srbijom

Izvor: B92, 02.Feb.2020

Izlazak Velike Britanije iz EU omogućiće više prilika za unapređenje bilateralne saradnje sa Srbijom, kaže britanska ambasadorka u Beogradu Šan Maklaud.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.