Makedonci sada tvrde da nisu Sloveni!?

Izvor: Vesti-online.com, 22.Nov.2012, 05:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonci sada tvrde da nisu Sloveni!?

Vlada Makedonije tražila je i dobila izvinjenje od EU zbog toga što ih je predstavnik Unije nazvao "Slavo-makedoncima". Tvrde da to ne doprinosi normalizaciji odnosa sa Grčkom.

Posle antičkog preuređenja Skoplja, gde su kao pečurke posle kiše nikli spomenici Aleksandru Velikom i Filipu Makedonskom, Makedonci sad tvrde da nisu Sloveni.

Naime, nakon što ih je predstavnik >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << EU u Skoplju Aivo Orav nazvao "Slavo-makedoncima", uputili su oštar protest Briselu, i dobili izvinjenje. Makedonska vlada na svom sajtu navodi da termin koji je koristio predstavnik EU "ne doprinosi normalizaciji odnosa sa Grčkom".

Orav je ovu "grešku" napravio u Evropskom parlamentu. kada je za većinsko stanovništvo Makedonije upotrebio termin "Slavomakedonci". Orav se izvinio i rekao da mu nije bila namera da nekog uvredi:

"Objašnjavao sam međuetničke odnose u zemlji. Nisam iznosio politički stav".

U sedištu EU nisu pozitivno dočekali reakciju Skoplja. Poručuju da će im to ugroziti put ka članstvu u EU koje blokira upravo spor oko imena države sa Grčkom. Ne sviđa im se ni to što Makedonci tvrde da su potomci Aleksandra Velikog. Makedonski zvaničnici sa druge strane poručuju da to što govore slovenski jezik, ne znači da su Sloveni.

"To bi bilo isto kao kada bismo rekli da su stanovnici latinske Amerike Španci, samo zbog toga što govore španski" kaže jedan makedonski zvaničnik. Podsećamo, na projekat Skoplje potrošeni su milioni evra, a stanovništvo kaže da im glavni grad sada lični na tematski park.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.