Makalister: Srbija na putu ka EU, ali mora da radi brže

Izvor: RTS, 12.Jun.2018, 20:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makalister: Srbija na putu ka EU, ali mora da radi brže

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Makalister u svom poslednjem izveštaju ocenjuje da je Srbija na dobrom putu integracija u EU, ali da mora da radi brže, pogotovo u oblasti vladavine prava.
U dokumentu se, pored pohvale kontinuiranog angažmana Srbije na putu ka EU, i posebno ekonomije, naša zemlja poziva da aktivno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << promoviše svoje strateške odluke u srpskoj javnosti. 

U nacrtu izveštaja, u koji je Tanjug imao uvid, Makalister poziva Srbiju da brže radi na reformama u oblasti vladavine prava, što se na prvom mestu odnosi na nezavisnost i efikasnost pravosuđa.
Izvestilac EP za Srbiju podvlači važnost jačanja borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala u zemlji. 
U izveštaju se ponavlja da nije bilo napretka kada je reč o poboljšanju situacije u oblasti slobode izražavanja i slobode medija, te da napadi i zastrašivanja novinara ostaju "pitanje koje brine". 
Srbija je pohvaljena kada je reč o njenoj "konstruktivnoj bilateralnoj saradnji sa susedima uključujući i zemlje članice". 
Izveštaj pozdravlja "kontinuirano zalaganje Srbije u procesu normalizacije odnosa sa Kosovom". 
Naglašava se da "više mora da se radi na primeni dogovorenog u dijalogu" i naglašava važnost formiranja Zajednice srpskih opština. 
Dodaje se da se "mora ubrzati rad na novoj fazi dijaloga koji vodi sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, definisanoj pravno obavezujućim sporazumom".
I ovoga puta u izveštaju Srbija se poziva da postepeno usklađuje svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU. 
Dejvid Makalister u nacrtu svog izveštaja posebno podvlači napredak ostvaren u oblasti razvoja funkcionalne tržišne ekonomije u Srbiji, jačanje privrednog rasta i očuvanje makroekonomske i monetarne stabilnosti zemlje.
Nacrt izveštaja bi trebalo da bude predstavljen Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta (AFET) 20. i 21. juna.
Odbor bi 8. i 9. oktobra na osnovu nacrta izveštaja i dogovorenih amandmana trebalo da izglasa ovogodišnji izveštaj o Srbiji, koji će se u formi Rezolucije o Srbiji usvojiti u Evropskom parlamentu u novembru. 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Mekalister: Brže do pravno-obavezujućeg sporazuma sa Kosovom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jun.2018

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister u svom poslednjem izveštaju ocenjuje da je Srbija na dobrom putu integracija u EU, ali da mora da radi brže, pogotovo u oblasti vladavine prava...U dokumentu se, pored pohvale kontinuiranog angažmana Srbije na putu ka EU, i posebno ekonomije,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.