Makalister: Srbija ima puno prijatelja u Briselu

Izvor: RTS, 20.Dec.2015, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makalister: Srbija ima puno prijatelja u Briselu

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Makalister izjavio je da je, posle otvaranja prva dva pregovaračka poglavlja, Srbija na putu ka Evropskoj uniji, koji je dug, ali na kome u Briselu ima puno prijatelja. Makalister je rekao da je izradio nacrt rezolucije o Srbiji o kojoj će uslediti debata u EP.
Dejvid Makalister je, povodom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sastanka u Privrednoj komori Srbije, u izjavi novinarima, rekao da se večeras sastaje i sa premijerom Aleksandrom Vučićem, a sutra sa predstavnicima političkih partija u Skupštini, a da podne putuje u Novi Sad gde će se sastati sa gradonačelnikom i predsednikom pokrajinske vlade Bojanom Pajtićem.

"Moja glavna poruka jeste da čestitam Srbiji na otvaranju prva dva poglavlja. To je veliki uspeh za srpsku politiku i društvo i treba da iskroistite ovaj trenutak. Vi ste na putu ka EU. To je dug put i treba da nastavite sa dobrim radom da bi mogli da otvorimo što više poglavlja u 2016", naglasio je Makalister.
Istakao da Srbija ima puno prijatelja u Briselu, među kojima je i on. Makalister je kazao da Srbiju smatra vrednim delom Evrope, te naglasio da će ući u EU kada bude spremna.
"Trenutno još niste spremni, ali sam optimista da ćemo sigurno videti Srbiju kao članicu", kazao je on dodajući da je članstvo u EU dobro za građane, društvo i privredu.
Mekalister je, takođe, rekao da je izradio nacrt rezolucije o Srbiji o kojoj će uslediti debata u EP.
"Došao sam da čujem šta mislite o nacrtu rezolucije. Videćemo koliko će biti amandmana na nju, ali se očekuje da će biti oko 200", istakao je izvestilac EP.
Na sastanak u PKS je došao, kako je objasnio, kako bi se informisao o radu komore, jer u Nemačkoj, odakle potiče, komora ima veoma važnu ulogu, jer je bitan glas privrede.
Posebno je pohvalio rad PKS posebno po pitanju regionalne saradnje i dobre kooperacije sa Kosovom, ali i rad sa srednjim i malim preduzećima.
Srednja i mala preduzeća su stub evropske ekonomije, a tako i u Nemačkoj, te bi trebalo da budu i u Srbiji, smatra izvestilac EP.
Makalister je ocenio da je još ostalo puno posla, kao što su borba protiv birokratije, pojednostavljenje poreskog sistema.
Predsednik PKS Marko Čadež rekao je da je velika čast što PKS može da ugosti izvestioca EP, kao i da je cilj razgovora pre svega dijalog sa predstavnicima privrede.
Čadež je rekaoda će Makalisteru predočiti šta PKS radi i za šta se sprema da bude servis i glavna podrška privrednicima, srednjim, malim i velikim preduzećima u pripremi na putu ka EU.
"Ogroman je zadatak pred nama da privredi omogućimo takav servis i usluge koje će biti od koristi za veliku utakmicu koja nas čeka na velikom trzištu od 500 miliona ljudi. Ako ovaj period ne iskoristimo najviše će biti oštećena naša preduzeća", podvukao je Čadež.
Predsednik PKS je kazao da je komora ušla u reorganizaciju i da se nada da će sledeće godine započeti rad sa novom strukturom i dodatnim servisima posebno u oblasti približavanja EU.
Takođe je naglasio da privrednici treba da budu deo dijaloga i pregovaračkog procesa sa EU, jer će oni na najdirektniji način biti pogođeni ishodom pregovora, to jest moraće svakodevno da žive s onim što se bude ispregovaralo. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić i Mekalister o evropskom putu Srbije

Izvor: Blic, 20.Dec.2015

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras u Beogradu sa Izvestiocem Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Dejvidom Mekalisterom, koji je rekao da Srbija u Briselu ima mnogo prijatelja i da joj je mesto u Evropskoj uniji...Vučić i Meklister su tokom radne večere razgovarali o otvaranju...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.