„Magnohrom“ prodaje zalihe čekajući kupca

Izvor: Politika, 03.Jan.2014, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Magnohrom“ prodaje zalihe čekajući kupca

Opstanak kraljevačkog preduzeća zavisi od budućeg strateškog partnera kog bi ponajviše privukle utvrđene rezerve magnezita

Kraljevo – Kad se kupcima, uglavnom iz zemalja Evropske unije, iz jednog pogona kraljevačkog „Magnohroma“ isporuči proizvedeni sinter magnezit biće to ostvarenje proizvodnje u protekloj godini od oko pet i po hiljada tona. Nije to veliko ohrabrenje, pogotovo kada se količina uporedi sa nekadašnjim godišnjim obimom proizvodnje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koji je dostizao 130.000 tona, pa se može se reći da je u pitanju preživljavanje. Za još veću zabrinutost je činjenica da je sada proizvodnja zastavljena, a da će nova proizvodna kampanja sintera ponajviše zavisiti od novog strateškog partnera koji se čeka već dve godine, posle raskida kupoprodajnog ugovora sa indijskom kompanijom „Global stil“.

Do tada, po svemu sudeći, neće biti dima iz dimnjaka „Magnohroma“– No, kako smo pre dva meseca najavili, postoji jedan zainteresovani strateški partner koji je svoju ponudu uslovio odgovorom do kraja protekle godine. Mi smo to predočili Ministarstvu za privredu i oni su, nadamo se, sa njim stupili u kontakt. Ali, ovde još nikakve informacije o tome nemamo, a zbog takve želje pomenutog potencijalnog partnera, još vam ne mogu reći o kome je reč. Ono što znamo jeste to da je on, za sada, jedini potencijalni kupac fabrike, odnosno mogući budući partner države sa kojim bi formirao zajedničko preduzeća –objašnjava Đorđe Kosanović, direktor i zastupnik državnog kapitala u „Magnohromu“.

Pre ove šanse za novu privatizaciju „Magnohromovog“ pogona za proizvodnju vatrostalnog materijala, reklo bi se ponajviše usled naših uobičajenih komplikacija i nesnalaženja, nisu uspešno okončani pregovori sa potencijalnim kupcem te fabrike, u svetu poznate kompanije RHI. Naime, dok je ovde trajalo „premišljanje“, RHI je uzeo koncesiju u Turskoj.

Inače, u oba pogona „Magnohroma“, tj. u fabrici vatrostalnog materijala i fabrici elektrotermičkih proizvoda od nekada četiri, pet hiljada sada je zaposleno 222 radnika, a ima ih i stotinak prema ugovoru o radu. Oni su zagarantovane zarade primali redovno, a sada su na plaćenom odsustvu. Tako je i u drugom pogonu „Magnohroma“, u fabrici za proizvodnju eletrotermičkih proizvoda gde se, najverovatnije, neće raditi do kraja februara, osim ako se ne pojavi neka značajnija narudžbina.

I tu ima dovoljno zaliha proizvoda, tj. termoakumulacionih peći, bojlera, cevnih grejača i nadaju se da će za naredna dva meseca skladišta ostati prazna pa će, recimo, proizvodnja TA peći za prošlu godinu iznositi oko pet hiljada komada, što je, ipak, nešto manje nego u 2012. godini. Stoga se i za taj pogon „Magnohroma“ nestrpljivo čeka novi kupac, a i tu je jedan nedavni pokušaj prodaje propao, možda i usled nerealno visoke ponuđene cene.

– Mi, ipak, smatramo da nije sve propalo – dodaje Kosanović – i da nećemo činiti staru grešku u pogledu izbora novog vlasnika, tj. strateškog partnera. A da će ih biti, ponajviše se uzdamo u privlačnost postojeće rezerve visokokvalitetne rude magnezita koje su samo u našem rudniku na Zlatiboru „overene“ u količini od 3,2 miliona tona – kaže Kosanović.

M. Dugalić

objavljeno: 04.01.2013.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.