Maduro odbacio ultimatum EU

Izvor: RTS, 04.Feb.2019, 01:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Maduro odbacio ultimatum EU

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro odbacio je u nedelju kasno uveče ultimatum nekoliko evropskih država oko raspisivanja predsedničkih izbora, ali je nagovestio da bi podržao novi sastanak međunarodne kontakt grupe o stanju u toj državi.
"Zašto bi EU govorila bilo kojoj državi u svetu da ponovi predsedničke izbore nedugo pošto >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su održani? Da li zbog toga jer nisu pobedili njihovi desničarski saveznici?", rekao je Maduro španskoj televiziji Seksta.

Španija, Francuska, Nemačka, Portugalija, Holandija i Britanija upozorile su Madura da održi predsedničke izbore ili će priznati njegovog rivala Huana Gvaida, kao što su to prethodno učinile Sjedinjene Države i niz latinoameričkih zemalja.
"Pokušavaju da nas ultimatumima sateraju u ćošak i prisile nas na konfrontaciju", ocenio je Maduro.
Venecuelanski predsednik je, istovremeno, pozdravio "pozitivnu inicijativu" međunarodne krizne grupe koju čine latinoameričke države i članice EU, koja pokušava da uspostavi osnove "mirnog političkog procesa" kako bi se Venecuela izvukla iz duboke političke krize.
"Podržavam takvu konferenciju... Kladim se da će se ova inicijativa naći na pregovaračkom stolu – dijalog među Venecuelancima kako bi rešili probleme, postavili plan i skicirali put za izlazak iz krize", rekao je Maduro.
Maduro je Gvaidu poručio da "odustane od strategije državnog udara" i sedne za pregovarački sto, što je Gvaido prethodno odbio navodeći da ne želi da učestvuje u "lažnom" dijalogu i na taj način "održava vladu u životu".
Gvaido se krajem januara proglasio za predsednika, optužujući Madura da je uzurpirao predsedničku funkciju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.