Madrid ne bojkotuje samit u Zagrebu zbog Prištine

Izvor: RTS, 31.Jan.2020, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Madrid ne bojkotuje samit u Zagrebu zbog Prištine

Predstavništvo Španije pri Evropskoj uniji demantovalo je navode iz medija da Madrid planira bojkot Samita EU – Zapadni Balkan u Zagrebu zbog učešća Prištine.
"Španija neće bojkotovati Samit EU-Zapadni Balkan u Zagrebu", rečeno je portalu Juropijan Vestern Balkans u Stalnom predstavništvu Španije pri Evropskoj uniji.

Iz španskog predstavništva naglasili su da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << će delegacija te zemlje prisustvovati majskom Samitu u Zagrebu u svojstvu predstavnika države-članice EU, ali da će "zavisno od konfiguracije Samita, biti određen nivo reprezentacije".
Uoči prethodnog samita EU – Zapadni Balkan koji je 2018. godine održan u Sofiji, Španija, koja ne priznaje nezavisnost Kosova, iznela je stav da je učešće Prištine na Samitu neprihvatljivo.
Tadašnji premijer Španije Mariano Rahoj prisustvovao je Samitu u Sofiji u poseti, ali je odbio da učestvuje i da se nađe za istim stolom sa kosovskim predsednikom.
"Španija ostaje pri stavu da ne priznaje Kosovo kao državu, koji deli sa još četiri države-članice EU i 80 zemalja i teritorija u svetu, u skladu sa međunarodnim pravom i okvirom Ujedinjenih nacija", zaključuje se u odgovoru Stalnog predstavništva Španije pri EU.
Radio Slobodna Evropa (RSE) objavio je saznanja "iz pouzdanih izvora u Madridu, Zagrebu i Briselu" o tome da Španija preti bojkotom Samita u Zagrebu zbog ućešća Kosova.
Iz Stalnog predstavništva tada su naveli da je još uvek rano za potvrđivanje učešća premijera, "jer Španija i dalje nije dobila pozivnicu hrvatskog predsedništva".
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mediji: Španija demantuje bojkot Samita

Izvor: Danas, 31.Jan.2020

Predstavništvo Španije pri Evropskoj uniji demantovalo je navode nekih medija da Madrid planira bojkot Samita EU – Zapadni Balkan u Zagrebu zbog učešća Prištine, saopšteno je portalu Juropijan Vestern Balkans, prenosi RTS.

Nastavak na Danas...

Španija: Nećemo bojkotovati Samit u Zagrebu zbog učešća Prištine

Izvor: NoviMagazin.rs, 31.Jan.2020

Španija neće bojkotovati Samit EU-Zapadni Balkan u Zagrebu, potvrđeno je danas za EWB iz Stalnog predstavništva Španije pri Evropskoj uniji...Iz Stalnog predstavništva naglasili su da će španska delegacija prisustvovati Samitu u Zagrebu u svojstvu predstavnika države-članice EU, ali da će...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.