Mađarski ministar: Nefer prema Severnoj Makedoniji odlaganje početka pregovora sa EU

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Jun.2019, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mađarski ministar: Nefer prema Severnoj Makedoniji odlaganje početka pregovora sa EU

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto je danas u Skoplju izjavio da je odlaganje početka pristupnih pregovora EU sa Severnom Makedonijom "mnogo nefer" i da je objašnjenje "smešno"."

Odlaganje početka pristupnih pregovora je mnogo nefer prema vašoj zemlji, jer svi su znali za rokove i bilo je dovoljno vremena da se pripreme. Argument o nedostatku vremena je, po meni, smešan, jer ste zemlja kandidat >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << već 14 godina i to je dovoljno vremena", rekao je Sijatro posle sastanka s vicepremijerom Severne Makedonije za evropska pitanja Bujarom Osmanijem.

Gost je istakao da Mađarska proces proširenja EU smatra jednim od najvažnijih i da veruje da je proširivanje na region Zapadnog Balkana u pravom interesu Unije, kako ekonomskom, tako i bezbednosnom.

"Verujemo da je proširenje EU pravi interes same Unije i zato smatramo da je odluka o odlaganju početka pregovra veliki gubitak za EU i u suprotnosti s interesima Mađarske. Mi smo susedna država ovom regionu i zato smo osetljivi na značenje i potrebu evrointegracija", rekao je Sijatro.

Sijarto je, kako su preneli makedonski mediji, ;istakao da će Mađarska nastaviti da podržava Severnu Makedoniju radi uspešne evrointegracije, kao i stabilnosti granice, na kojoj su već raspoređene zajedničke snage.

"Mi smo za hitan početak pristupnih pregovora Severne Makdonije i EU. Kao zemlja sused Zapadnom Balakanu mnogo smo osetljivi po tom pitanju i znamo značaj proširenja EU u ovom regionu, a znamo i razliku između stabilnog i nestabilnog stanja u ovom regionu", rekao je ministar spoljnih poslva Mađarske.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sijarto: Nefer odlaganje pristupnih pregovora S. Makedoniji, objašnjenje smešno

Izvor: B92, 24.Jun.2019

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto rekao je da je odlaganje početka pristupnih pregovora EU sa S. Makedonijom "nefer", a objašnjenje "smešno"..."Odlaganje početka pristupnih pregovora je mnogo nefer prema Severnoj Makedoniji, jer svi su znali za rokove i bilo je dovoljno vremena da...

Nastavak na B92...

Skoplje: Ako ne dobijemo datum- nema evropske perspektive

Izvor: Blic, 24.Jun.2019

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Nikola Dimitrov rekao je da ukoliko njegova zemlja ne dobije datum za pregovore o pristupanju u EU ove godine, to će za njega značiti da ne postoji evropska perspektiva, prenosi MIA.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.