Mađarski general preuzeo komandu nad EUFOR-om

Izvor: B92, 31.Jan.2024, 15:26

Mađarski general preuzeo komandu nad EUFOR-om

Mađarski general Laslo Štic preuzeo je u sredu komandu nad vojnim snagama Evropske unije u Bosni i Hercegovini, nakon austrijskog generala Helmuta Habermajera.

Ceremoniji primopredaje komande u bazi EUFOR-a kod Sarajeva prisustvovao je i general Hubert Kuteru, vrhovni komandant operacije Altea, koji ovu dužnost obavlja iz štaba u Belgiji.

General Štic je rekao da će u potpunosti biti posvećen >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << misiji EUFOR-a, koja je pojačana od prošle godine zbog pojačanih bezbednosnih izazova.

"Odlučan sam da nastavim tamo gde su stali moji prethodnici", rekao je Štic, poručivši da je uveren u sigurnu budućnost Bosne i Hercegovine.

General Habermajer je na svom odlasku ipak upozorio na pojačane tenzije u zemlji u poslednjih godinu dana, posebno ukazujući na opasnost od neodgovorne retorike političara.

General-major Štic je prvi Mađar na čelu evropske vojne misije u BiH, a oficiri iz te zemlje do sada su uglavnom obavljali niže komandne dužnosti.

Komandanti EUFOR-a u proteklih deset godina bili su austrijski generali, ali je vlada u Beču odlučila da od toga odustane nakon ocene da su u samoj zemlji neophodni vojni kapaciteti, pre svega za kontrolu migrantske krize.

Odluka Budimpešte da ponudi telima EU da preuzmu komandu nad EUFOR-om izazvala je zabrinutost u samoj BiH među nekim političarima koji strahuju od bliskih veza mađarskog premijera Viktora Orbana sa Miloradom Dodikom.

Među njima je i ministar odbrane BiH Zukan Helez, ali je te rezerve otklonio nakon sastanka u Sarajevu sa mađarskim ministrom odbrane Kristofom Salaj-Bobrovničkim.

"Bilo je određenih problema, a danas mi je drago da smo i to rešili“, rekao je Helez.

Sam Borovnički je istakao da Mađarska u potpunosti podržava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i da je stabilnost čitavog regiona prioritet Budimpešte.

EUFOR, koji ima oko 1.500 pripadnika, trenutno uključuje vojnike iz 23 zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.