Mađarska protiv novih sankcija Rusiji

Izvor: RTS, 04.Apr.2014, 15:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mađarska protiv novih sankcija Rusiji

Mađarska se protivi da Evropska unija uvede novu seriju ekonomskih sankcija Rusiji zbog njene intervencije u Ukrajini, izjavio premijer te zemlje Viktor Orban.

Uvođenje ekonomskih sankcija Rusiji, zbog krize u Ukrajini, nije u interesu Evrope, rekao je mađarski premijer Viktor Orban, prenosi Rojters.

"Ovo bi bila treća serija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ekonomskih sankcija i bio bi uspeh da ih izbegnemo jer to nije u interesu Evrope, a još manje Mađarske", rekao je Orban za ekonomski dnevnik Vilagazdašag.

On je rekao da za sada ukrajinska kriza i političke sankcije nisu nanele štetu mađarskom nuklearnom sporazumu sa Moskvom i da se nada da će tako i ostati.

Mađarska obezbeđuje oko 80 procenata svojih potreba za gasom uvozom iz Rusije, a nedavno je potpisan i ugovor, vredan 10 milijardi evra, sa ruskim državnim gigantom za atomsku energiju "Rosatomom" o proširenju mađarske nuklearne elektrane "Paks", glavnim proizvođačem struje u zemlji, navodi Rojters.

Rusija je, takođe, najveći trgovinski partner Mađarske van EU, sa prometom većim od dve i po milijarde evra u prošloj godini.

Na osnovu poruka koje su stigle u prošloj sedmici iz bivših komunističkih država a sada članica EU, može se zaključiti da njihovi lideri neće podržati uvođenje nove runde sankcija na trgovinske i ekonomske odnose sa Moskvom.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da Zapad nije dostigao fazu koja podrazumeva nametanje ekonomskih sankcija Rusiji i da nema ništa protiv da nemačke firme sarađuju sa ruskim.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Koje zemlje ne žele da uvedu sankcije Rusiji?

Izvor: Vesti-online.com, 04.Apr.2014

Bivše zemlje istočnog bloka, ali i moćne zapadne zemlje poput Nemačke, ne žele uvođenje ozbiljnih sankcija Rusiji, jer, na razne načine, zavise od Moskve, ističu ekonomski analitičari. ..Mnoge zemlje Evropske unije protive se ozbiljnijim sankcijama Rusiji.. ..Mađarski premijer Viktor Orban...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.