Mađarska optužuje Nemačku za nacizam zbog satirične emisije

Izvor: B92, 26.Nov.2020, 12:36

Mađarska optužuje Nemačku za nacizam zbog satirične emisije

Nakon mađarsko-poljskog veta na budžet EU, na drugom programu nemačke javne televizije emitovana je satira o Viktoru Orbanu.

Portparol mađarske vlade na to odgovara optužbama protiv Nemačke.

Mađarski premijer Viktor Orban humorističnoj emisiji „heute-show“ na drugom programu nemačkog javnog servisa ZDF redovno daje povod za satirične priloge.

I po pravilu zvaničnici mađarske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vlade nakon toga pene i daju uvređene komentare.

I prošle nedelje Viktor Orban ponovo je bio tema. Komičarka Karolin Kebekus uzbudila se zbog veta Mađarske i Poljske na budžet EU. Orbana je nazvala „mađarskim gulašem s ušima“ i predložila da sve članice EU, osim Mađarske i Poljske – napuste EU. Da bi se onda odmah ponovno uspostavila unija kao „EUODBUUP“ – kao Evropska unija bez glupih Mađara i Poljaka.

Komentar mađarske vlade bio je za očekivati. Ali ovoga puta portparol vlade i državni sekretar Zoltan Kovač sasvim je pobesneo. U ponedeljak popodne objavio je izjavu na zvaničnoj veb-stranici mađarske vlade na engleskom jeziku. Objava ima ambiciozan naziv – „O Mađarskoj“, ali sadrži praktično samo izjave Orbana i njegove vlade.

"Humor i satira imaju svoje mesto u politici, napisao je Kovač – ali postoje ograničenja". Nemački satirični program svojim prilogom još jednom je prešao crvenu liniju i granicu pristojnosti, nazvavši na primer Orbana „idiotom“, a Mađarsku i Poljsku „parazitima“ EU. Pri tom ni Karolin Kebekus, ni voditelj Oliver Velke u emisiji nisu upotrebili reči „idiot“ i „paraziti“.

Nemci sebe smatraju superiornim

A onda je Kovač dodatno povisio ton: nemačka državna televizija, napisao je, potpuno je indoktrinirana i širi arogantno i zlonamerno podrugljivu karikaturu mađarskog premijera. Na kraju je portparol vlade potegnuo i ultimativno oružje – poređenje sa nacizmom.

„Sećam se vremena kad su Nemci sebe smatrali superiornim i s visoka gledali na sve nas. To baš nije dobro funkcionisalo“.

Kovač nije objasnio kakve tačno veze ima TV-prilog od 4 minuta sa nacističkim ludilom i arijevskom nadmoći. Ostaje takođe nejasno koju vrstu satire o Viktoru Orbanu mađarska vlada smatra prihvatljivom. I zašto portparol mađarske vlade, koji zahteva da se o njegovoj zemlji ne šire laži, optužuje „heute-show“ da koristi reči koje ona nije koristila. Na pitanja DW o tome – nije odgovorio.

„Propagandni video“

Manje-više jasna optužba Nemačke zbog nacizma stiže i od državnog sekretara Tamaša Mencera, koji je u mađarskom Ministarstvu spoljnih poslova nadležan za komunikaciju i predstavljanje zemlje u inostranstvu. Mencer je u ponedeljak na javnom servisu M1 izjavio da poštuje Nemce – ali da će oni učiniti sve da unište imidž Mađarske u svetu.

Prema Menceru, čudno je da je na nemačkoj javnoj televiziji najvažnije da se razgovara o evropskim partnerima i saveznicima, bez minimalne doze poštovanja. Prilog u emisiji „heute-show“ on je opisao kao „propagandni video“. A Nemci su uvek bili jaki u propagandi, rekao je državni sekretar.

Ovo nije prvi put da mađarska vlada Nemačku optužuje za korišćenje nacističkih metoda. Tako je u oktobru portparol vlade Kovač optužio bivšu nemačku ministarku pravosuđa, a sadašnju potpredsednicu Evropskog parlamenta Katarinu Barlej za korišćenje nacističkih metoda protiv Mađarske i Poljske.

Povod je bio intervju za radio u kojem je ona rekla da bi Orbana trebalo „finansijski izgladneti“. Izričito se pozvala na činjenicu da porodica mađarskog premijera i neki od njegovih bliskih saradnika i prijatelja nesrazmerno mnogo profitiraju od fondova EU, kao i da se sumnjiči za korupciju. Kovač je tada tvrdio da Barlej želi da „izgladni“ Mađarsku i Poljsku, pa je na Tviteru napisao: „Koju biste nemačku metodu želeli da koristite kada je reč o izgladnjivanju, gospođo Barlej? Staljingradsku, Lenjingradsku ili Varšavsku?“

I sam Viktor Orban optužio je Nemačku za nacističke metode, i to direktno kancelarku Angelu Merkel. U maju 2013. reagovao je na jednu izjavu Merkel, koja je zapravo trebalo da smiri situaciju: „Nemci su već jednom slali konjicu, i to u obliku tenkova. Molili vas da ih ne šaljete ponovo. Već tada to nije bila dobra ideja i nije funkcionisalo“, rekao je tada Orban.

Satira kao realna vest

Njegova izjava bila je aluzija na okupaciju Mađarske od strane nemačkog Vermahta u martu 1944. Merkel je ranije tokom jedne panel-rasprave izjavila da Nemačka pokušava da privoli Mađarsku da se pridržava demokratskih i ustavnih načela, ali da „neće odmah poslati konjicu“.

Orbanova primedba tada je izazvala skandal između Berlina i Budimpešte, s obzirom na to da je mađarski premijer napao lično kancelarku. Nakon najnovijih izjava Kovača i Mencera malo je verovatno da će svađa u toj meri da eskalira. U međuvremenu, mađarska javna televizija M1 – glasilo vlade u kojem nema političke satire – redovno emituje „lažne vesti“ o Nemačkoj koje predstavlja kao stvarne.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.