Mađarska ne bi trebalo da bude u EU – Nensi Pelosi

Izvor: Vostok.rs, 06.Nov.2023, 23:55

Mađarska ne bi trebalo da bude u EU – Nensi Pelosi

Savetnik mađarskog premijera Viktora Orbana reagovao je u ponedeljak na komentare bivše predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi da njegova zemlja ne bi trebalo da bude deo Evropske unije.
„Srećom, u Mađarskoj je mađarski narod taj koji odlučuje i glasa o svojoj budućnosti, i niko drugi nema reč o tome. Čak ni demokrate“, izjavio je Balaš Orban (bez srodstva) na Iks-u, ranije Tviter. Pelosijeve reči došle su tokom intervjua za italijanski dnevnik Korijere dela sera, objavljenog u ponedeljak ujutro, u kontekstu pitanja o vladi u Rimu. „Postoje druge članice EU koje ne rade tako dobro sa jednom ili drugom stvari“, izjavila je Pelosi. „Mislim da Mađarska danas ne bi trebalo da bude u EU, ali sad kad su ušli, teško ih je izvući“. Pelosi je ranije kritikovala italijansku premijerku Đorđu Meloni zbog njene imigracione i LGBT politike, koja je bila u suprotnosti sa politikom američke vladajuće partije. Ona je sada pohvalila Meloni što govori engleski i podržava Ukrajinu, tvrdeći da ne bi trebalo da se suoči sa većom kritikom od drugih lidera u bloku. Pitanja imigracije i LGBT-a takođe su bila kost nesuglasica između Vašingtona i Budimpešte. Američki predsednik Džo Bajden otišao je toliko daleko da je poslao gej ambasadora u Mađarsku, čije prisustvo samo po sebi predstavlja „implicitni ukor“ Orbanove „agende kulturnih ratova“, navodi Politiko. Korijer se susrela sa italijansko-američkom poslanicom u subotu, na kampanji u Virdžiniji, uoči njenog puta u Pariz da joj se dodeli počasni doktorat na Sorboni za „doprinos demokratiji“. Pelosi je takođe izjavila da je "volela" Marija Dragija, Melonijevog prethodnika na mestu premijera i bivšeg načelnika Evropske centralne banke, i da dobro poznaje bivšeg premijera Matea Rencija. Ovaj italijanski intervju nije prvi put da je 83-godišnja demokrata izazvala međunarodnu negodovanje. U avgustu 2022. otputovala je na Tajvan protiv eksplicitnih kineskih upozorenja, što je izazvalo višenedeljne vojne tenzije sa Pekingom. Ona je otklonila posledice izjavivši novinarima da je „potpuno vredno toga“. Izvor: RT (F)

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Orban: Blokiraćemo ih

Izvor: B92, 07.Nov.2023, 14:23

Politički savetnik mađarskog premijera Balaž Orban izjavio da će Mađarska blokirati pristupanje Ukrajine EU sve dok Kijev ne promeni zakon o jeziku...Tim zakonom se, kako je naveo, krše prava mađarske manjine...Evropska komisija će sutra predstaviti pozitivan izveštaj o reformama u Ukrajini,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.