Mađarska dozvolila tranzit ruskih oklopnih vozila jer su bila u civilnom avionu

Izvor: RTS, 01.Avg.2019, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mađarska dozvolila tranzit ruskih oklopnih vozila jer su bila u civilnom avionu

Vlada Mađarske je navela da je dozvolila tranzit ruskih oklopnih vozila zato što su prevožena u civilnom a ne u vojnom avionu. Dodaje se da je ruski avion sa vozilima koja su namenjenjna Srbiji morao da prođe i kroz Slovačku i Poljsku. Prethodno je Rumunija zabranila tranzit pozivajući se na embargo EU prema Rusiji.
Rusija je isporučila deset oklopnih vozila BRDM-2 Srbiji kargo avionom koji je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prošao kroz mađarski vazdušni prostor, nakon što je Rumunija blokirala isporuku, piše portal Politiko.

Šef kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana, Gerdelj Guljaš, rekao je novinarima da je isporuka vazdušnim putem dozvoljena zato što nije reč o vojnom avionu nego o civilnom, za koji nije potrebna posebna dozvola.
"Naravno da smo bili obavešteni o ulasku civilnog aviona u mađarski vazdušni prostor, ali to je protokolarno obaveštenje koje se samo uzme k znanju", naveo je Guljaš.
Kako je dodao, zbog geografskih razloga, ruski avion je morao da preleti i preko Poljske i Slovačke. 
Politiko piše i da je portparol EU rekao da su u Briselu videli izveštaje i da je implementacija restriktivnih mera EU u odgovornosti država-članica.
Ministarstvo spoljnih poslova Rumunije prethodno je u odgovoru na pitanje RTS-a navelo da nekoliko uslova mora biti ispunjeno za tranzit vojne opreme.

Navedeno je da je jedan od tih uslova da roba ne sme direktno ili indirektno služiti interesima entiteta i tela Ruske Federacije i da ne sme biti predodređena za upotrebu u Ruskoj Federaciji.
Nakon što su vozila BRDM-2 stigla u Srbiju, Ministarstvo odbrane je saopštilo da prilikom vazdušnog transporta nije bilo nikakvih prepreka i da je sva tehnika stigla sigurno i bezbedno uz poštovanje međunarodnih pravila.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Mađarska objasnila zašto je dozvolila tranzit ruskih oklopnih vozila

Izvor: B92, 01.Avg.2019

Vlada Mađarske je navela da je dozvolila tranzit ruskih oklopnih vozila zato što su prevožena u civilnom, a ne u vojnom avionu, prenosi RTS...Dodaje se da je ruski avion sa vozilima koja su namenjena Srbiji morao da prođe i kroz Slovačku i Poljsku...Prethodno je Rumunija zabranila tranzit pozivajući...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.