Mađarska će lobirati da Srbija dobije status kandidata

Izvor: Blic, 03.Jan.2011, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mađarska će lobirati da Srbija dobije status kandidata

Mađarska će se tokom predsedavanja EU u prvoj polovini ove godine, zalagati da Srbija dobije pozitivno mišljenje Evropske komisije za sticanje statusa kandidata u EU, izjavio je ambasador Mađarske u Srbiji Oskar Nikovic.

"U vezi sa integracijom Srbije u periodu mađarskog predsedavanja nije planiran neki konkretan korak. Evropska komisija će u drugoj polovini godine, verovatno u novembru, pripremiti 'avi’ (avis) - mišljenje na osnovu kojeg će se odlučivati >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << o statusu kandidata za članstvo”, rekao je Nikovic u intervjuu portalu Euraktiv Srbija (www.EurActiv.rs).

"Mi ćemo tokom pripreme tog mišljenja pružiti svu pomoć Srbiji da ispuni uslove, a sa druge strane lobiraćemo u interesu pozitivnog mišljenja Komisije”, rekao je Nikovic.

On je kazao da će Mađarska koristiti ugled predsedavajuće EU da bi zadržala u centru pažnje perspektivu integracije Balkana u EU. Kako je napomenuo, zemlja koja predsedava Unijom, nema tako široke nadležnosti da bi mogla da ostvari sve svoje prioritete.

Nikovic je istakao da će Srbija tokom predsedavanja Mađarske moći da učestvuje u dva programa koji se sprovode u EU: u realizaciji Dunavske strategije i Evropske strategije za integraciju Roma, koju će Mađarska predložiti tokom predsedavanja.

Na sastanku premijera Srbije i Mađarske, Mirka Cvetkovića i Viktora Orbana, zatraženo je da se Srbija što više uključi u program za poboljšanje položaja Roma jer to sama ne može da učini nijedna zemlja, a u Srbiji ima mnogo Roma, kazao je Nikovic i izneo da očekuje da bi zemlje članice EU tu strategiju mogle da usvoje polovinom 2011.

Nova agrarna politika

Ambasador je rekao da će Mađarska nastojati da pomogne malim i srednjim preduzećima da bi se omogućilo otvaranje novih radnih mesta, a ta preduzeća imaju "ključni značaj za održivost evropskog socijalnog modela”.

"Naš je interes i to (a to je važno i za Srbiju) da se izradi nova agrarna politika i novi model poljoprivrede: želimo da bude efikasniji i da se poveća njegova održivost, što je bitno za budućnost”, rekao je Nikovic.

"Mađarska će nastojati da se tokom prve polovine godine izradi okvirna strategija za integraciju Roma u Evropskoj uniji, i da nakon detaljne rasprave bude primljena na samitu Saveta Evrope u junu 2011”, rekao je Nikovic.

Ambasador je nastavio: "Za ovaj okvirni program mi ćemo predložiti sledeća načela: proširenje evropskih fondova usmerenih na smanjenje dečjeg siromaštva; izrada programa za školovanje, uključujući i mere i efikasan monitoring za odustajanje od školovanja kod maloletnika, kao i za povećanje broja Roma u višim nivoima školovanja”.

Ta strategija će, kao i Dunavska, omogućiti uključivanje zemalja koje nisu članice EU.

"Paralelno sa tim zalažemo se za izradu kompleksnog programa za veće mogućnosti zapošljavanja onih koji su manje obrazovani i marginalizovani u društvu (ne samo iz etničkih razloga)”, kazao je Nikovic.
Pogledaj vesti o: Dodela Oskara 2013

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.