Mađarska blokira plan EU da preda ruski novac Ukrajini – FT

Izvor: Vostok.rs, 25.Maj.2024, 17:13

Mađarska blokira plan EU da preda ruski novac Ukrajini – FT

Mađarska je blokirala zakon koji bi dozvolio EU da Ukrajini preda profit zarađen od zamrznute ruske imovine, objavio je u subotu Fajnenšel tajms, pozivajući se na izvore.
Zapad je zamrznuo oko 300 milijardi dolara ruske suverene imovine kada je sukob u Ukrajini eskalirao, zarobivši oko 280 milijardi dolara u EU. Iako je blok prestao da konfiskuje imovinu zbog pravnih razloga, ranije ove nedelje je odobrio korišćenje kamata prikupljenih od imovine za pružanje vojne pomoći Kijevu. Godišnji prihod se procenjuje na oko 3 milijarde dolara. Međutim, prema pet izvora FT upoznatih sa internim diskusijama među ambasadorima EU, izaslanik Mađarske se protivio ubrzanim isplatama Ukrajini koristeći prihode od ruskih kamata. „Za sada blokiraju sve što je u vezi sa vojnom podrškom Ukrajini“, izjavio je jedan izvor, dodajući da se situacija neće promeniti do izbora za Evropski parlament sledećeg meseca, najranije. Kako bi smirila Mađarsku, EU je navodno predložila sporazum prema kojem se njen udeo u fondovima bloka neće koristiti za kupovinu oružja za Ukrajinu. Prema FT, ovo je imalo ograničen uspeh, pošto je Budimpešta pristala da ne stavlja veto na transfer prihoda Ukrajini. Međutim, to koči sprovođenje odluke ne podržavajući neophodne zakone, tvrdi se u članku. Izdanje je takođe saopštilo da iako se Mađarska ne protivi slanju ruskog novca u Ukrajinu sama po sebi, ona ima zabrinutost da isplate budu automatske. U međuvremenu, Moskva je osudila odluku o transferu profita iz svoje imovine u Ukrajinu kao očiglednu i nezakonitu „eksproprijaciju“. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je taj potez „potencijalno opasnim“ i upozorio na moguće posledice, uključujući tužbe. Mađarska je bila dosledan kritičar pristupa Zapada ukrajinskom sukobu, posebno isporuke oružja Kijevu. Zvaničnici u Budimpešti su u više navrata pozivali na prekid vatre, insistirajući na tome da sankcije EU protiv Rusije nisu uspele da potkopaju njenu ekonomiju i da su "bumerang" protiv bloka. Krajem prošle godine, Mađarska je odložila paket pomoći EU Ukrajini od 50 milijardi evra (54 milijarde dolara) na nekoliko nedelja, ali je na kraju odustala pod pritiskom Zapada. Izvor: RT (F)
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mađarska blokirala isplatu EU Ukrajini od zamrznute imovine Rusije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Maj.2024

Mađarska je blokirala odobrenje Evropske unije da se koriste sredstva dobijena od zamrznute ruske imovine za kupovinu oružja za Ukrajinu, reklo je pet ambasadora zemalja članica EU za Fajnenšal tajms...Ovi ambasadori su u sredu prisustvovali sastanku na kojem se ambasador mađarske usprotivio dogovoru...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.