Mađarska: Da traje do kraja 2023. godine

Izvor: B92, 25.Apr.2023, 17:50

Mađarska: Da traje do kraja 2023. godine

Mađarska i druge zemlje EU koje su nedavno zabranile uvoz žitarica iz Ukrajine žele da ona traje do kraja 2023. godine.

"Voleli bismo da Evropska komisija prihvati mere koje smo doneli, pošto želimo da ih zadržimo do kraja ove godine i tako dozvolimo našim poljoprivrednicima da požnju useve i uskladište žetvu", napisao je danas na Fejsbuku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mađarski ministar poljoprivrede Ištvan Nađ.

Poljska je bila prva zemlja EU koja je zabranila uvoz ukrajinskih žitarica i poljoprivrednih proizvoda da bi zaštitila svoje farmere, a prošle nedelje je isti korak učinila i Mađarska, kojoj su se pridružile Slovačka i Bugarska.

Navedene zemlje su postale tranzitne rute za ukrajinsko žito koje nije izvezeno preko ukrajinskih luka u Crnom moru.

Zbog uskih grla su milioni tona ukrajinskih žitarica ostali u zemljama koje se graniče sa Ukrajinom, kao što su Mađarska i Poljska, podseća britanska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.