MOŽE I JEDNO I DRUGO Dodik ponovo iznenadio sve: U BRIKS mogu da se učlane i zemlje koje su članice EU

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Avg.2023, 19:42

MOŽE I JEDNO I DRUGO Dodik ponovo iznenadio sve: U BRIKS mogu da se učlane i zemlje koje su članice EU

Predsednik Republike Srpske je u ponedeljak najavio da će predložiti ulazak BiH u BRIKS.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da članstvo Bosne i Hercegovine u BRIKS-u ne isključuje članstvo u Evropskoj uniji.

On je naveo da u BRIKS mogu da se učlane i zemlje koje su članice EU, te da smatra da se treba detaljno upoznati sa tom pričom o BRIKS-u i uputiti inicijativu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
- Ja sam to pokrenuo i rekao da ćemo kao Republika Srpska, odnosno naši predstavnici, u predviđenoj proceduri pokrenuti pitanje donošenja odluke da BiH zatraži članstvo u BRIKS-u - rekao je Dodik na konferenciji za medije.

Dodao je da bi članstvo u BRIKS-u bilo najbolja potvrda održivosti BiH jer se u toj organizaciji nalaze "prijatelji gotovo svih naroda koji danas žive u BiH".

Naglasio je da bi to moglo da podstakne pitanje dodatne stabilnosti, kao i da to ne isključuje pitanje EU.

- Ali, ako imamo situaciju kao što imamo sa ovom odlukom Evropskog suda za ljudska prava ne vidim da je taj put ka EU za nas potpuno izvestan. Ne vidim čak ni to kroz tvrdnje predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela koji kaže da će tek 2030. godine neke od zemalja biti primljene u EU, a opet to je Bosna - rekao je Dodik.

Upitao je šta donosi ta vrsta priče o članstvu BiH u EU 2030. godine kada se samo dobijaju novi zahtevi za, kako je naveo, urušavanje pozicije Republike Srpske.

- Potpuno smo nezadovoljni time - poručio je Dodik.

- Evropska unija ima alternativu, s obzirom na to da se iz Brisela ispostavljaju uvek novi i nejasni uslovi za prijem u EU, smatram da BiH treba da podnese zahtev za članstvo u BRIKS - napisao je Dodik na svom X (Tviter) nalogu.

BRIKS su osnovali Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika, a organizaciji će se od 1. januara 2024. godine pridružiti Argentina, Egipat, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Iran i Etiopija.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.