MMF odobrio Portugaliji 26 mlrd. €

Izvor: B92, 21.Maj.2011, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF odobrio Portugaliji 26 mlrd. €

Vašington -- Treći put u poslednjih godinu dana, MMF je odobrio paket pomoći jednoj od članica evrozone, ovog puta Portugaliji, posle Grčke i Irske.

Međunarodni monetarni fond odobrio je kreditnu podršku za Portugaliju u visini 26 milijardi evra, s tim što će prva tranša od 6,1 milijarde evra ovoj članici Evropske unije zapaloj u finansijske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << probleme biti transferisana već 2011.

Opterećena dugovima i problemima u bankarskom sistemu Portugalija se početkom aprila obratila Evropskoj uniji i MMF za finansijsku pomoć.

Izvršni direktor MMF Džon Lipski je istakao da portugalska vlada realizuje dobro izbalansiran ekonomski program usmeren na ubrzanje tempa privrednog rasta i otvaranje novih radnih mesta.

EU je 17. maja usvojila paket za spasavanje Portugalije ukupne vrednosti 78 milijardi evra, koji sada mora da sačeka još odobrenje Evropske centralne banke (ECB).

Dve trećine ovog iznosa, 52 milijarde evra, obezbediće EU.

Portugalija je treća po redu zemlja evrozone, ozbiljno uzdrmanih globalnom krizom koje su se zbog dužničkih problema i teškoća na finansiksom tržištu obratile za pomoć svetskim i evropskim finansijskim institucijama.

Prva je bila Grčka, koju su sredinom prošle godine zemlje evrozone i MMF odlučile da spasu od bankrota sa kreditima od 110 milijardi evra.

Dužničko stanje Grčke, međutim, u proteklih godinu dana bez obzira na stranu pomoć, nije poboljšano tako da se ne isključuje mogućnost novog plana pomoći za ovu zemlju.

Druga po redu zemlja je Irska, zapala uglavnom u probleme bankarskog sektora, kojoj je krajem 2010. godine odobren paket pomoći vredan 85 milijardi evra.

Od ukupne sume kredita 17,5 milijardi evra su sredstva same Irske.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.