MMF: Talijanska ekonomija i ubuduće će rasti sporije od ostalih u EU

Izvor: SEEbiz.eu, 30.Jan.2020, 08:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF: Talijanska ekonomija i ubuduće će rasti sporije od ostalih u EU

WASHINGTON - Italija će i idućih nekoliko godina bilježiti najslabiji gospodarski rast u Europskoj uniji, priopćio je u srijedu Međunarodni monetarni fond (MMF) i preporučio vlastima te zemlje da iskoriste trenutno niske kamatne stope za smanjenje javnog duga.

Očekuje se da će treće najveće gospodarstvo eurozone ove godine porasti 0,5 posto, a nakon toga za 0,6 do 0,7 posto, procijenio je MMF u redovnim godišnjim konzultacijama na temelju članka IV.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu <<
„Te su prognoze najlošije u EU i odražavaju slab potencijal rasta. Materijalizacija nepovoljnih šokova, poput eskalacije trgovinskih sukoba, usporavanja gospodarstava ključnih trgovinskih partnera ili geopolitičkih događaja mogla bi dovesti i do mnogo slabijih izgleda", upozoravaju u MMF-u.

Italija stagnira još od početka ovog stoljeća, a u EU je jedina zemlja, osim Grčke, čiji se bruto domaći proizvod (BDP) nije vratio na razinu iz razdoblja prije financijske krize 2007. godine.

Prema MMF-u, talijanskom rastu pomoglo bi decentraliziranje pregovora o plaćama, jačanje bankarskog sektora, smanjenje birokracije i ubrzanje pravosudnog sustava.

U MMF-u napominju i da bi bilo „izrazito preporučljivo iskoristiti trenutno niske kamatne stope" kako bi se poduzele mjere za smanjenje velikog javnog duga Italije koji iznosi oko 135 posto talijanskog BDP-a.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

MMF ZABRINUT ZA ITALIJANSKU EKONOMIJU "Iskoristite niske kamate, smanjite javni dug"

Izvor: Blic, 30.Jan.2020

Italija će i narednih nekoliko godina beležiti najslabiji privredni rast u Evropskoj uniji, saopštio je u sredu Međunarodni monetarni fond (MMF) i preporučio vlastima te zemlje da iskoriste trenutno niske kamatne stope za smanjenje javnog duga. Očekuje se da će treća najveća privreda evrozone...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.