MMF: Grčka na dobrom putu da dobije drugu ratu kredita

Izvor: Blic, 05.Avg.2010, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF: Grčka na dobrom putu da dobije drugu ratu kredita

Grčka će dobiti drugu ratu međunarodne pomoći zahvaljujući impresivnom početku primene svog plana štednje i sada mora da se okrene drastičnim reformama kako bi ponovo počela da beleži privredni rast, izjavio je danas šef misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Grčkoj Pol Tomsen.

Ta prezadužena zemlja je spasena sa ruba bankrota kad su njeni partneri iz evrozone i MMF u maju pristali da joj odobre trogodišnji zajam od 110 milijardi evra, u zamenu za smanjenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << potrošnje, povećanje poreza i strukturne reforme, preneo je Rojters.

MMF, Evropska unija i Evropska centralna banka danas završavaju dvonedeljnu posetu Atini, koja je imala za cilj da utvrdi da li je Grčka ostvarila dovoljan napredak da bi dobila drugu ratu zajma od devet milijardi evra.

Na pitanje da li je taj iznos, koji Grčka treba da dobije u septembru, obezbeđen, Tomsen je odgovorio potvrdno.

"Da. Uveren sam da će bord direktora MMF-a deliti moje mišljenje da je ostvaren veoma impresivan početak veoma impresivnog programa", rekao je on.

Analitičari smatraju da će Grčkoj biti teško da u potpunosti ostvari cilj smanjenja budžetskog deficita ove godine za 5,5 odsto, na 8,1 odsto bruto domaćeg proizvoda, s obzirom na niske prihode i recesiju, ali je Tomsen istakao kako veruje da se to može ostvariti.

"Tokom razgovora sa predstavnicima grčkog ministarstva finansija smo došli do zajedničkog zaključka da, iako će to biti teško postići, ipak mislimo da će ciljevi biti ostvareni", istakao je zvaničnik MMF-a.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.