MENJAJU SE OZNAKE NA UREĐAJIMA: Da li obraćate pažnju na njih i znate li šta znače?

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Feb.2021, 11:37

MENJAJU SE OZNAKE NA UREĐAJIMA: Da li obraćate pažnju na njih i znate li šta znače?

Evropski standardi ponovo se menjaju - ovoga puta na polju energetske efikasnosti uređaja za domaćinstvo.

Kako navode iz Ministarstva rudarstva i energetike, EU je 2017. godine usvojila Regulativu 2017/1369, koja uvodi novo označavanje proizvoda. Šta to podrazumeva?

- Uvedene su nove metodologije za proračun Indeksa energetske efikasnosti različitih uređaja, stare oznake su reklasirane >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i ukinute su klase veće od A (A+, A++ i A+++). Takođe, donekle je izmenjen sam izgled oznake. Međutim, od 01.03.2021. to će važiti za samo pet od navedenih uređaja (mašine za pranje veša, mašine za pranje posuđa, televizore, frižidere i sijalice). Za ostale uređaje će još važiti stare oznake, dok se ne propišu novi delegirani akti u EU - objašnjavaju u Ministarstvu.

Ono dodaju da ubrzano rade na donošenju ovih pet novih propisa, da bismo ostali usklađeni sa zahtevima EU i u pogledu oznaka, i u pogledu zahteva koje treba da ispune prodavci i isporučioci.

- Očekujemo i mi donošenje ovih novih propisa o označavanju u najskorijem roku, dok će za ostale proizvode važiti staro označavanje sve dok važi i u EU - poručuju.

U ovom trenutku u Republici Srbiji, kao i u EU, proizvodi na tržištu mogu prema klasi energetske efikasnosti biti svrstani u jednu od 7 klasa od A do G, uz postojanje još tri dodatne pomenute klase A+, A++ i A+++.

- Klase su uvedene da bi na jednostavan i slikovit način, uz vizuelno obeležavanje određenom bojom, ukazale kupcu na efikasnost uređaja prilikom njegovog korišćenja. Klasa A i više ukazuju na najefikasnije uređaje koji postoje na tržištu, dok je za niže klase od A (B, C, D, E, F i G) karakteristična sve veća i veća potrošnja uređaja, što se više udaljavamo od klase A - pojašnjavaju u Ministarstvu.

Kako kažu, u našoj zemlji su oznakom energetske efikasnosti označeni sledeći uređaji: televizori, mašine za pranje veša, mašine za pranje sudova, električne sijalice, frižideri, klima uređaji, pećnice, mašine za sušenje veša, grejači prostora i grejači vode. Za sve, od prethodno navedenih uređaja, Ministarstvo je usvojilo pojedinačne pravilnike kojima se reguliše označavanje tih uređaja, sadržaj liste sa podacima i tehničke dokumentacije, kao i zahtevi koje isporučilac ili prodavac treba da obezbede, i ti zahtevi su usklađeni sa zahtevima koji su u odgovarajućoj EU regulativi.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.