MASKOVA KOMPANIJA DONELA ODLUKU: Tiče se palestinskog Hamasa, oglasila se izvršna direktorka

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Okt.2023, 07:24

MASKOVA KOMPANIJA DONELA ODLUKU: Tiče se palestinskog Hamasa, oglasila se izvršna direktorka

Veliki udarac

Izvršna direktorka kompanije X (Tviter) Linda Jakarino saopštila je da je sa ove platforme odstranjeno stotine naloga povezanih sa palestinskim militantima iz pokreta Hamas.

- Na X nema mesta za terorističke organizacije ili nasilne ekstremističke grupe, nastavljamo da uklanjamo takve naloge - napisala je Jakarino u pismu EU, prenosi CNN. Ona je rekla da >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je kompanija X "preraspodelila resurse i preusmerila interne timove koji rade danonoćno na rešavanju ove situacije koja se brzo razvija".

Na platformi X se tokom vikenda pojavilo mnogo pogrešno opisanih video snimaka i drugih objava koje su se brzo proširile, što je diglo na uzbunu stručnjake koji se bore protiv dezinformacija.

Od početka napada na Izrael u subotu ujutru je X "uklonio ili označio desetine hiljada sadržaja" koje krše pravila ove platforme o nasilnom govoru i manipulacijama medijskih ili grafičkih sadržaja. X je takođe odgovorio na više od 80 "zahteva za uklanjanje" sadržaja koje su podnele vlasti EU.

Na platformi X se pojavljuju beleške koje omogućavaju da korisnik proveri istinitost objave, ali to se dešava u proseku tek nakon pet sati od objavljivanja. Lažni ili manipulisani sadržaj za to vreme mogu da vide hiljade, a u nekim slučajevima i milioni ljudi.

Jakarino je na ovaj način odgovorila na pismo evropskog komesara za unutrašnje tržište Tjerija Bretona koji je ranije zatražio da se X pozabavi nelegalnim sadržajem i dezimformacijama u vezi sa sukobom Hamasa i Izraela.

U suprotnom, X preti kazna na osnovu nedavno usvojenog Zakona o digitalnim uslugama EU. Breton je danas potvrdio da je primio pismo Linde Jakarino i dodao da će tim za sprovođenje Zakona o digitalnim uslugama "analizirati odgovor i odlučiti o sledećim koracima". 

Međutim, ovi napori nisu ni približno dovoljni za rešavanje problema, navodi AP.

- Iako su ove akcije bolje nego izostanak bilo kakve akcije, one nisu dovoljne da se smanji problem dezinformacija na platformi Iks - rekla je Kolina Koltai, istraživač, nekada zaposlena u Tviteru.

- Postoji ogromna količina dezinformacija na platformi. Prema onome što smo videli, napori Iksa su samo kap u čaši - rekla je Koltai.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Iks uklanja naloge povezane sa Hamasom: Masovna dezinformacija i druga kršenja pravila

Izvor: Radio 021, 13.Okt.2023

Izvršna direktorka kompanije Iks (Tviter) Linda Jakarino saopštila je da je sa ove platforme odstranjeno stotine naloga povezanih sa palestinskim militantima iz pokreta Hamas.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.