MAKRON I URSULA STIŽU U PEKING! Kineske vlasti poručile: Spremni smo!

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Apr.2023, 10:46

MAKRON I URSULA STIŽU U PEKING! Kineske vlasti poručile: "Spremni smo!"

Danas se u Pekingu očekuje dolazak predsednika Francuske Emanuela Makrona i evropske šefice diplomatije Ursule fon der Lajen.

Kineske vlasti spremne su za dijalog sa Evropskom unijom o mirnom rešavanju krize u Ukrajini i nadaju se strateškoj nezavisnosti EU po ovom pitanju, izjavio je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Ning.

- Spremni smo za dijalog i kontakte sa evropskom stranom o političkom rešenju ukrajinskog sukoba - rekla je ona na brifingu, komentarišući izjavu šefice Evropske komisije Ursule fon der Lajen o potrebi da Kina odigra konstruktivnu ulogu u rešavanju ovog problema.

Kineski diplomata je podsetio da Kina nije strana u ukrajinskom sukobu. Nadamo se da će EU pokazati stratešku nezavisnost i političku mudrost“, dodala je ona.

Mao Ning je naglasila da Peking čvrsto podržava mirovni proces u Ukrajini i da ga aktivno promoviše. Ona je takođe izrazila nadu da će EU preduzeti korake koji će pomoći očuvanju dugoročne stabilnosti u regionu.

Kako je Ursula fon der Lajen rekla u intervjuu za Fajnenšel tajms u utorak, Peking mora da igra konstruktivnu ulogu u rešavanju sukoba u Ukrajini. Ona je pojasnila da je EU „zabrinuta zbog prijateljstva (Kine) sa Rusijom“.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Borelj: Kina da doprinese miru u Ukrajini, Peking: Spremni smo za dijalog sa EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Apr.2023

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je danas u Briselu, posle sastanka sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom, da je predsednik Rusije "odlučan da nastavi sa brutalnim krvoprolićem i destrukcijom", dok je za Kinu rekao da ima moralnu obavezu da doprinese...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.