Lutovac i Zelenović: EU potvrdila evropsku perspektivu region

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Maj.2020, 11:15

Lutovac i Zelenović: EU potvrdila evropsku perspektivu region

Predsednici DS i Zajedno za Srbiju, Zoran Lutovac i Nebojša Zelenović, saopštili su danas, povodom Dana Evrope i Dana pobede, da Zagrebačka deklaracija, koja je pre nekoliko dana usvojena na Samitu EU-Zapadni Balkan, potvrđuje evropsku perspektivu regiona.

U zajedničkom otvorenom pismu Lutovac i Zelenović navode da proširenje EU na Zapadni Balkan smatraju projektom "dovršetka", a da EU perspektiva >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << znači neophodnost ostvarivanja demokratskih reformi u cilju članstva u EU.

Ne traže, kažu, povratak politici velikih sila, naša budućnost je u saradnji, kompromisu i napretku, kao tri ključne karakteristike funkcionisanja EU tokom poslednjih 70 godina.

Podsećaju da je EU podržala borbu za demokratiju u Srbiji od devedesetih godina, da je Srbija od 2001. dobila od EU više od tri milijarde evra u obliku nepovratnih grantova, a da je EU ponovo bila pouzdan partner Srbiji u pandemiji Kovid-19.

Navode da je EU na nedavnom samitu EU-Zapadni Balkan obećala 3,3 milijarde evra za Zapadni Balkan za ekonomski oporavak.

Smatraju da bi trebalo da usvojimo novu metodologiju proširenja EU kako bismo osigurali bolji napredak u pregovorima o pristupanju, koji su, navode, poslednjih godina znatno usporeni.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.