Lunaček: Priznanje Kosova biće uslov za ulazak Srbije u EU

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Mar.2015, 10:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lunaček: Priznanje Kosova biće uslov za ulazak Srbije u EU

Potpredsednica Evropskog parlamenta Urlike Lunaček izjavila je danas da će u njenom narednom izveštaju o Kosovu pisati da je postignut izvestan napredak kada je reč o severu pokrajine, ali i dodala da će normalizacija odnosa i priznanje Kosova biti uslov za ulazak Srbije u Evropsku uniju.

"Za tako nešto ne postoji nikakav dokument, ali je to politički konsenzus - normalizovani odnosi sa Kosovom i na kraju >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << i priznavanje Kosova biće uslov za ulazak Srbije u EU", rekla je Lunaček u intervjuu Kuriru.

Ona je podvukla da EU više nikada neće prihvatiti novog člana koji nema jasno određene i međunarodno priznate granice, kako što je uradila s Kiprom.

Govoreći o svom izveštaju, Lunaček je rekla da će u njemu pisati da je postignut izvestan napredak kada je reč o severa Kosova, naročito sa izborima za gradonačelnike i povećanjem broja projekata koje na severu finansira EU.

"Naglašavam potrebu da se nastavi sa formiranjem zajednice srpskih opština, što bi trebalo da učini suvišnom dalju potrebu za netransparentnim paralelnim strukutrama", podvukla je Lunaček.

Podržavam proširenje EU, uprkos zamoru

Lunaček je izjavila da podržava proširenje Evropske unije, uprkos zamoru koji postoji i kod stanovništva i kod vlada mnogih zemalja članica Unije.

Lunaček je rekla da je Vlada Srbije počela veoma abciozno 2014. godine i da joj sada treba dodatni podsticaj kako bi ostala na pravom putu i održala tu posvećenost.

Težnja Srbije i celokupnog zapadnog Balkana ka demokratskoj, političkoj, socijalni i ekonomskoj stabilnoti je gavni cilj procesa proširenja, dodala je i naglasila da podstiče postvećenost Vlade Srbije procesu evropskih integracija, kao i Srbiju da nastavi sistematično sa socio-ekonomskim i pravosudnim reformama, uključujući i borbu protiv korupcije.

Ta borba protiv korupcije, uverena je Lunaček, omogući će da Srbija efikasno sprovede ono što je neophodno za buduće članstvo u EU.

"Bez integracije svih država zapadnog Balkana mirovni projekat EU neće biti potpun", rekla je ona.

Lunaček je ocenila da će normalizovani odnosi sa Kosovom i na kraju i priznavanje Kosova biti uslov za ulazak Srbije u EU, istakavši da za tako nešto ne postoji nikakav dokument, ali da je to "politički konsenzus".

"EU više nikada neće prihvatiti novog člana koji nema jasno određene i međunarodno priznate granice, kako što je uradila s Kiprom", rekla je ona.

Na pitanje da li očekuje razjašnjenje slučaja trgovine ljudskim organima na Kosovu, Lunaček je odgovorila potvrdno, napominjući da su optužbe teške i da javnost traži da zna šta je istina.

Upitana da li premijer Aleksandar Vučić vodi Sribiju ka stabilnoti i prosperitetu, s obzirom da je prijateljski nastrojen i prema EU i da održava dobre odnose sa Rusijom i Kinom, potpredsednica EP je odgovorila da nije protivurečno imati dobre odnose sa nekoliko različitih igrača.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lunaček: Ne postoji dokument, ali priznanje je uslov za EU

Izvor: Studio B, 01.Mar.2015

Potpredsednica Evropskog parlamenta Urlike Lunaček izjavila je da će u njenom narednom izveštaju o Kosovu pisati da je postignut izvestan napredak ali i dodala da će normalizacija odnosa i priznanje Kosova biti uslov za ulazak Srbije u Evropsku uniju..."Za tako nešto ne postoji nikakav dokument,...

Nastavak na Studio B...

Priznanje Kosova biće uslov za prijem Srbije u EU

Izvor: Vostok.rs, 01.Mar.2015

01.03.2015. -..Potpredsednica Evropskog parlamenta Urlike Lunaček izjavila je da će u njenom narednom izveštaju o Kosovu pisati da je postignut izvestan napredak kada je reč o severu pokrajine, ali i dodala da će normalizacija odnosa i priznanje Kosova biti uslov za ulazak Srbije u Evropsku uniju...„Za...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.