Lukšić sutra počinje razgovore o izmeni Ustava

Izvor: Blic, 20.Feb.2012, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lukšić sutra počinje razgovore o izmeni Ustava

Premijer Crne Gore Igor Lukšić trebalo bi da sutra počne razgovore sa opozicijom o izmeni odredbi Ustava Crne Gore o izboru čelnika i saveta najviših organa pravosuđa.

Tim izmenama, kako je ranije najavljeno, trebalo bi da se smanji politički uticaj na pravosudje. To je jedan od uslova EU da juna započne pregovore s Crnom Gorom o pristupanju Uniji.

Lukšić će, prema najavi njegovog kabineta, odvojeno razgovarati sa predstavnicima opozicionih stranaka.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Neke od tih partija su ranije saopštile da će promene prihvatiti uz uslov da se Ustavom crnogorski i srpski jezik izjednače u nastavi.

Crnogorski jezik je po Ustavu Crne Gore službeni jezik, a srpski je jezik u sluzbenoj upotrebi, kao i bosanski, albanski i hrvatski.

Ako bi se Ustavom izjedančili crnogorski i srpski, to bi, upozoravaju neke političke stranke, dovelo bosanski, albanski i hrvatski jezik u neravnopravan položaj.

Povezane vesti: Crna Gora: Vlast i opozicija bez dogovora o srpskom jeziku Lukšić i opozicija sutra ponovo o jeziku u školama Lukšić spreman na kompromis o srpskom jeziku Bez dogovora o jeziku u crnogorskom parlamentu Lukšić ponovo razgovarao sa opozicijom o jeziku

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lukšić sutra počinje razgovore o izmeni Ustava

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 20.Feb.2012

Premijer Crne Gore Igor Lukšić trebalo bi da sutra počne razgovore sa opozicijom o izmeni odredbi Ustava Crne Gore o izboru čelnika i saveta najviših organa pravosuđa. Tim izmenama, kako je ranije najavljeno, trebalo bi da se smanji politički uticaj na pravosuđe. To je jedan od uslova EU...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Mandić: Srpski jezik i trobojka uslov za ustavne promjene u Crnoj Gori

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 21.Feb.2012, 11:26

Bez dogovora sa opozicijom i prihvatanja konkretnih prijedloga koje su inicirale opozicione partije teško da će biti usvojene ustavne promjene i time ispunjen jedan od važnih uslova za početak pregovora Crne Gore sa Evropskom unijom, poručio je lider Nove srpske demokratije /NOVA/ Andrija Mandić....

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.