U Podgorici pregovori o ustavu

Izvor: Blic, 21.Feb.2012, 03:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Podgorici pregovori o ustavu

Premijer Crne Gore Igor Lukšić trebalo bi da danas počne razgovore s opozicijom o izmeni odredaba ustava Crne Gore o izboru čelnika i saveta najviših organa pravosuđa.

Tim izmenama, kako je ranije najavljeno, trebalo bi da se smanji politički uticaj na pravosuđe. To je jedan od uslova EU da u junu započne pregovore s Crnom Gorom o pristupanju Uniji.

Lukšić će, prema najavi njegovog kabineta, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << odvojeno razgovarati s predstavnicima opozicionih stranaka. Neke od tih partija su ranije saopštile da će promene prihvatiti uz uslov da se ustavom crnogorski i srpski jezik izjednače u nastavi. Crnogorski jezik je po ustavu Crne Gore službeni jezik, a srpski je jezik u službenoj upotrebi, kao i bosanski, albanski i hrvatski.

Ako bi se ustavom izjedančili crnogorski i srpski, to bi, upozoravaju neke političke stranke, dovelo bosanski, albanski i hrvatski jezik u neravnopravan položaj.

Povezane vesti: Lukšić sutra počinje razgovore o izmeni Ustava Plata crnogorskog premijera 2.000 evra Crnogorski premijer izdao drugu knjigu poezije s depresivnim naslovom Crnogorski premijer dobio sina Vujanović: Predlog Lukšića o jeziku prava mera kompromisa

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.