Lukašenko je šef

Izvor: B92, 18.Okt.2021, 22:22

"Lukašenko je šef"

Nemački ministar Hajko Mas rekao je da predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko koristi ilegalne migrante kako bi vršio pritisak na Evropsku uniju.

Mas je na sastanku inostranih poslova EU u Luksemburgu rekao da je Lukašenko "šef državne transportne mreže ilegalnih miganata", piše Tass.

Mas tvrdi da Lukašenko koristi izbeglice kao sredstvo pritiska na evropske zemlje i takođe je optužio Minsk za suzbijanje opozicije i kršenje ljudskih prava a političku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << situaciju u Belorusiji je opisao kao "dramatičnu".

Nemačka savezna policija ranije je saopštila da je početkom avgusta više od 4.300 ilegalnih migranata, uglavnom iz Iraka, Sirije i Irana, stiglo sa teritorije Belorusije i Poljske.

Poljske vlasti su ranije donele odluku da se uvede vanredno stanje u regionima na granici sa Belorusijom zbog migrantske krize.

Podsetimo, rekordan broj migranata pokušao je da pređe granicu između Poljske i Belorusije, saopšteno je iz poljske granične policije.

Oko 16.000 pokušaja ilegalnog prelaska poljsko-beloruske granice sprečeno je od avgusta, a od toga 5.000 se dogodilo u oktobru, saopštila je poljska granična agencija.

Najmanje četiri osobe su poginule na granici između Poljske i Belorusije u avgustu, tri su pronađene mrtve na poljskoj strani granice nakon što su pretrpele hipotermiju, a četvrta je nađena mrtva u Belorusiji, jedan metar od granice, saopštila je beloruska državna agencija Belta.

Predsednik Poljske objavio je dekret kojim se uvodi vanredno stanje na granici s Belorusijom od septembra na 30 dana zbog migrantske krize.

Kako je naveo poljski predsednik u svojoj odluci, vanredno stanje se uvodi u 183 mesta koja se nalaze u pojasu od tri kilometra uz granicu s Belorusijom što su mnogi ocijenili kao potez bez presedana u postkomunističkoj istoriji Poljske.

"Situacija na granici s Belorusijom je teška i opasna. Poljska kao država koja je odgovorna za svoje granice, ali i za granice Evropske unije mora preduzeti mere kako bi osigurala sigurnost i poljske države kao i Evropske unije", rekao je portparol predsednika Poljske Blazej Spichalski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.