Lobiranje za izmenu Ustava u delu zaštite nacionalnih manjina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Okt.2018, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lobiranje za izmenu Ustava u delu zaštite nacionalnih manjina

Forum za etničke odnose pokrenuo je kampanju za izmenu Ustava u delu koji se tiče zaštite nacionalnih manjina. Na okruglom stolu u Subotici izneli su niz formalnih i suštinskih razloga za izmenu najvišeg pravnog akta u sklopu prilagođavanja domaćeg zakonodavstvu Evropske unije.

Ustav Srbije, u delu koji se tiče nacionalnih manjina, prepisao je zakonske norme, od kojih su neke pogrešno prepisane, smatraju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << predstavnici Foruma.

Sam zakon nije ustavni, pa je podložan brzim promenama, bez konsenzusa s manjinama, a na kraju ga je u pojedinim odredbama osporio i Ustavni sud. Zbog svega navedenog, Forum za etničke odnose predlaže da se manjinsko zakonodavstvo reši od početka – promenom Ustava.

"Ovaj Ustav prepisuje zakon. To nije dobro, ali ukupne norme nisu sve loše, ni zakonske ni ustavne. Dakle, mi kad predlažemo, a ovo je početak lobiranja koji će uz podršku zemalja Evropske unije trajati narednih par godina, dok ne ubedimo Vladu da je mnogo pametnije ići putem postepenog, dogovornog menjanja zakona, a na preko noći kao što je urađeno sa Zakonom o nacionalnim savetima i izborima, pa proizvedete nove probleme, nego jednostavno dogovarati i za dve godine se može završiti ceo posao", kaže predsednik UO Foruma za etničke odnose Dušan Janjić.

Skup u Subotici okupio je predstavnike nekoliko nacionalnih zajednica, a pojedinci nisu sigurni da li Ustav zaista treba i menjati.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.