Lobira se za povećanje finansijske podrške Srbiji

Izvor: S media, 07.Dec.2010, 14:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lobira se za povećanje finansijske podrške Srbiji

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Djelić najavio je danas da se u evropskim institucijama lobira za linearno povećanje finansijske podrške Evropske unije Srbiji, pre ulaska naše zemlje u Uniju, kao i za obezbedjenje povoljnih garancija EU.

To su dve veoma važne stvari za Srbiju i predstavljaju "ključne stubove finansijske stabilnosti naše zemlje u ovoj deceniji", rekao je Djelić, učestvujući u radu Nacionalne konferencije "Unapredjenje lokalnih finansija >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << u Srbiji", koju su organizovali Stalna konferencija gradova i opština i Savet Evrope.

On je istakao da je za taj posao potrebna i podrška lokalnih samouprava koje, kako je ocenio, ne pristupaju sve podjednako sa potrebnom ozbiljnošću u realizaciji projekata.

Djelić je naveo da je moguće da se od 2012. godišnji iznos od 200 miliona evra, koji već Srbija dobija od EU, poveća na 300, 400, 600 miliona evra, pa i više, kao i da je za to već dobio podršku dela evropskih institucija.

Potpredsednik vlade je naveo i da je predloženo da nam EU da garancije i podršku njenog rejtinga za izlazak na tržište kapitala.

Ako se to dogodi moguće je, kako je istakao, zaduživanje na stranim tržištima po kamati od jedan odsto, umesto sadašnjih šest do sedam procenata, a moguće je i dobiti dugoročnije izvore finansiranja, što je dobro i za lokalne samouprave, jer će moći lakše da finasiraju svoj razvoj.

Đelić: Obrijaću glavu čim uđemo u Evropsku uniju!

On je poručio predstavnicima lokalnih samouprava da im je poslat upitnik vezan za sprovodjenje projekata i naglasio da ukoliko ih ne popune u narednih pet do 10 dana, računace se da te opštine nisu ni zainteresovane za te projekte.

Do sada je, prema njegovim rečima, od 160 poslatih upitnika dobio odgovor iz samo 15 opština.

Djelić je podsetio da iz IPA fondova (pretpristupne pomoći EU), lokalnim samoupravama u Srbiji stoji na raspolaganju šest miliona evra da se osposobe za pripreme projekata.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Božidar Đelić: Uz podršku EU, moguće zaduživanje po kamati od 1%

Izvor: SEEbiz.eu, 07.Dec.2010

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić najavio je danas da se u evropskim institucijama lobira za linearno povećanje finansijske podrške Evropske unije (EU) Srbiji, pre ulaska naše zemlje u Uniju, kao i za obezbeđenje povoljnih garancija EU.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.