Litvanija druga u EU po rastu BDP

Izvor: Blic, 30.Maj.2011, 23:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Litvanija druga u EU po rastu BDP

VILJNUS - Bruto domaći proizvod Litvanije je u prvom ovogodišnjem kvartalu porastao 6,9 procenata u odnosu na isto razdoblje lane i privreda zemlje je, po tom pokazatelju, izbila na drugo mesto u Evropskoj uniji.

U izveštaju državne Agencije za statistiku se navodi da je u poređenju sa četvrtim tromesečjem 2010. privreda zemlje opala za 8,1 odsto, tako da je nagli rast u prvom kvartalu delimično rezultat niske baze.

Litvanija je 2009. godine bila >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << jedna od najvećih žrtava svetske finansijske krize u Evropi, podsetila je američka agencija Blumberg.

Međunarodni monetarni fond je 19. maja korigovao najviše prognozu rasta ekonomije ove baltičke zemlje u 2011. godini na šest sa 4,6 procenata.

Ministarstvo finansija očekuje da će ovogodišnji rast BDP biti na nivou od 5,8 procenata, s tim što se izvozu daje uloga lokomotive rasta. Litvanija je u prvom ovogodišnjem kvartalu povećala izvoz za 21,8 procenata.

Najveći privredni rast u prvom kvartalu ove godine u celoj Evropi je zabeležen u Estoniji.

Prema preliminarnim podacima privreda ove zemlje, koju je globalna ekonomska kriza takođe teško pogodila, porasla je za osam procenata.

Povezane vesti: Teral: Verujem u evropsku perspektivu Srbije
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.