Linta: EU da se angažuje u rešavanju krize u Crnoj Gori

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Maj.2020, 11:46

Linta: EU da se angažuje u rešavanju krize u Crnoj Gori

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta pozvao je Evropsku uniju da se direktno angažuje u rešavanju krize u Crnoj Gori nastaloj usled donošenja i primene Zakona o slobodi veroispovesti.

Linta apeluje na EU da pošalje jasnu poruku Milu Đukanoviću da prestane sa terorom nad Srpskom pravoslavnom crkvom i da odustane od otimanja crkvenih svetinja, a što je, kako kaže, suprotno Ustavu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Crne Gore, kao i brojnim međunarodnim konvencijama i ugovorima koje je Crna Gora potpisala, posebno Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i slobodama.

"Krajnje je vreme da EU preuzme odgovornost i da u interesu očuvanja mira i stabilnosti u Crnoj Gori podstakne suštinski dijalog čiji bi cilj bio da se izmeni zakon o slobodi veroispovesti i garantuje vlasništvo SPC nad svetinjama. Neophodno je i da se odmah pristupi zaključenju temeljnog ugovora između države i SPC po uzoru na one koje je Crna Gora potpisala sa Rimokatoličkom crkvom i Islamskom zajednicom", navodi Linta u pisanoj izjavi koju je dostavio medijima.

On navodi da je posebno važno da Evropska unija traži od vlasti u Podgorici da omogući Srpskoj pravoslavnoj crkvi pravo na slobodu okupljanja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.