Lideri EU večeras biraju Junkerovog naslednika

Izvor: RTS, 28.Maj.2019, 12:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lideri EU večeras biraju Junkerovog naslednika

Lideri EU okupljaju se u Briselu na večeri na kojoj bi trebalo da izaberu naslednika Žan Klod Junkera na mestu predsednika Evropske komisije.
Francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel nisu saglasni kako treba izabrati naslednika Žan Klod >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Junkera.

Makron predlaže da se novi predsednik bira većinom glasova poslanika, dok Merkelova smatra da na tu dužnost treba da bude imenovan "vodeći kandidat" iz pobedničke partije.
Makron je rekao Merkelovoj da očekuje da na današnjem sastanku Savet Evrope utvrdi mehanizam za izbor "vodećeg kandidata" ne bude automatski.
Sa druge strane, nemačka kancelarka ističe da njeni konzervativci i njihovi koalicioni partneri, socijaldemokrate, podržavaju ideju "vodećeg kandidata".
"Želimo da pronađemo rešenje što pre jer će Evropski parlament zasedati u junu, pa je poželjno da do tada dobijemo ponudu Saveta Evrope", navodi Merkelova. 
Nemačka kancelarka i francuski predsednik žele da se proces izbora predesednika Evropske komisije "idelano završi " u junu, prenosi Rojters, pozivajući se na detalje telefonskog razgovora dvoje lidera.
Na izborima za Evropski parlament Evropska narodna stranka (EPP) osvojila je najveći broj mandata – 179, ali da bi bila deo vladajuće većine mora da uđe u koaliciju sa nekom drugom strankom koja je osvojila dovoljan broj mesta.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Merkelova podržava Vebera za predsednika Evropske komisije

Izvor: RTS, 28.Maj.2019

Nemačka kancelarka Angela Merkel kaže da velika nemačka koalicija na čijem je čelu podržava izbor "vodećeg kandidata" sa nedavno završenih evropskih izbora na mesto predsednika Evropske komisije. . Angela Merkel je,...

Nastavak na RTS...

Francuska i Nemačka suprotstavljene oko Junkerovog naslednika (VIDEO)

Izvor: Beta, 28.Maj.2019

Francuska i Nemačka su imale suprotne stavove oko toga ko treba da bude novi predsednik Evropske komisije (EK), posle izbora za Evropski parlament koji su promenili političku mapu Evrope.Pred početak vanrednog, neformalnog samita EU u Briselu, predsednik Francuske Emanuel Makron praktično je isključio...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.