Lideri EU na samitu u Briselu usvajaju zaključke o Zapadnom Balkanu

Izvor: RTS, 21.Mar.2018, 20:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lideri EU na samitu u Briselu usvajaju zaključke o Zapadnom Balkanu

Lideri 28 država članica EU na samitu koji se 22. i 23. marta održava u Briselu usvojiće zaključke o Zapadnom Balkanu, a "Tanjug" u sedištu evropske administracije saznaje da će zaključci biti kratki i u najvećoj meri će se odnositi na pripremu samita EU – Zapadni Balkan u Sofiji.
"U zaključcima se očekuje da se lideri >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << osvrnu na predstojeći samit EU – Zapadni Balkana koji će se održati u Sofiji 17. maja i od koga se očekuje još jedna potvrda evropske perspektive regiona", navode u Evropskom savetu.
Dodaje se da će lideri EU izraziti očekivanje da će se na samitu u Sofiji pokrenuti i konkretne inicijative kako da se poboljšaju "fizička povezanost i međuljudski kontakti u regionu i regiona sa EU".
Istovremeno, očekuje se da se u Sofiji razmotre i pitanja koja se odnose na migracije i bezbednost.
"Zaključci će potvrditi da će se o proširenju razgovarati na sednici Evropskog saveta u junu", navode u Savetu.
Bugarska, koja trenutno predsedava EU i koja je domaćin samita EU – Zapadni Balkan u Sofiji, naglašava da su evrointegracije Zapadnog Balkana među glavnim prioritetima njihovog predsedavanja, ali da samit u Sofiji neće biti posvećen politici proširenja već prvenstveno povezanosti, izgradnji infrastrukture i saradnje u regionu kao i opštem napretku Zapadnog Balkana.
Pored najava da Španija neće prisustvovati samitu u Sofiji zbog prisustva Kosova, u Briselu napominju da postoji pet zemlja članica koje nisu priznale Kosovo i da je "još rano da se nagađa ko će sve prisustvovati samitu EU – Zapadni Balkan".
U diplomatskim izvorima u Evropskom savetu skreću pažnju na činjenicu da pored "osvrta na Zapadni Balkan" tokom večere lidera zemalja EU 22. marta, važne zaključke Evropskog saveta o proširenju na zemlje Zapadnog Balkana treba očekivati i na junskom samitu pošto prethodno Evropska komisija u aprilu usvoji izveštaje o napretku zemlja u procesu proširenja.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EU lideri na samitu u Briselu usvajaju zaključke o Zapadnom Balkanu

Izvor: Blic, 22.Mar.2018, 00:05

Lideri 28 država članica EU na samitu koji se 22. i 23. marta održava u Briselu usvojiće zaključke o Zapadnom Balkanu, a Tanjug u sedištu evropske administracije saznaje da će zaključci biti kratki i u najvećoj meri će se odnositi na pripremu samita EU- Zapadni Balkan u Sofiji.

Nastavak na Blic...

Šta lideri EU očekuju od samita u Sofiji?

Izvor: RTS, 22.Mar.2018

Lideri EU će na samitu koji se danas i sutra održava u Briselu usvojiti zaključke o Zapadnom Balkanu u kojima će navesti naredne korake u politici proširenja EU u sledećih nekoliko meseci. . U nacrtu zaključaka u koji...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.