Le Penova: EU da se menja ili umre, evro je nož, ne valuta

Izvor: B92, 09.Feb.2017, 12:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Le Penova: EU da se menja ili umre, evro je nož, ne valuta

Pariz -- EU mora da se radikalno i duboko promeni i napusti autoritarni karakter ili će umreti, kaže predsednička kandidatkinja Nacionalnog fronta Marin le Pen.

Le Penova je takođe podržala izlazak Francuske iz Evropske unije, takozvani "Fregzit" ukoliko EU ne izvrši prenos moći u Pariz.

"Ili će EU francuskom narodu vratiti teritorijalni suverenitet, granice, kontrolu nad ekonomijom i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << valutom ili ću predložiti da napustimo EU", dodala je Le Penova u intervjuu za BBC, koji će biti objavljen danas.

Prema njenom mišljenju, Evropa nije podeljena na levicu i desnicu već na "populiste i globaliste".

"Ja sam na strani patriotizma, a mnogi evropski lideri su bili na strani globalizacije", rekla je ona u intervjuu, kako prenosi list "Politiko" u izdanju za EU.

Upitana da li bi napuštanje evrozone, što ona želi, značilo da je došao kraj evra, Le Penova je odgovorila: "Možda, pa šta? Evro nije valuta, već političko oružje. Evro je nož kojim EU sili ljude da idu tamo gde ne žele".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.