Lavrov: Rusija i EU jednako zainteresovane za ukidanje ekonomskih sankcija

Izvor: Vostok.rs, 16.Okt.2017, 16:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov: Rusija i EU jednako zainteresovane za ukidanje ekonomskih sankcija

 Rusija i EU jednako su zainteresovane za ukidanje ekonomskih sankcija i to će se uskoro dogoditi, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na panel raspravi „Globalna politika i njen program: kako zaštititi svet“ u okviru Svetskog festivala mladih i studenata odgovarajući na pitanje nemačke studentkinje.

„Sve više političara i predstavnika biznisa naglas govori da to prelazi sve razumne granice, da je neophodno vratiti se normalnoj koegzistenciji. Takvi glasovi čuju se u Francuskoj, Italiji, Nemačkoj i nizu drugih zemalja“, rekao je Lavrov. „Mislim da će razum prevladati“.

Prema rečima ministra, „oružje sa dve oštrice“, sankcije, postale su razlog da se trgovinski promet između Rusije i EU prepolovio. „Činjenica da je trgovinski promet između Rusije i EU, koji je nedavno prevazilazio 400 milijardi evra, gotovo prepolovljen — predstavlja direktan rezultat ne samo situacije u cenu, cena nafte i gasa, već i rezultat sankcija koje su uvedene i na koje smo bili primorani kao odgovor da preduzmemo kontramere“, objasnio je Lavrov.

Kao odgovor na zahtev nemačke studentkinje da da savet šta treba da učini nemačka omladina u ovoj situaciji, ministar spoljnih poslova se našalio: „Već nas optužuju da se mešamo u izbore u Sjedinjenim Američkim Državama, Nemačkoj, Francuskoj i Švedskoj, a vi želite da se mešamo u vašu ekonomiju?“

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.