Lakše do mađarskog pasoša

Izvor: RTS, 05.Sep.2010, 08:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lakše do mađarskog pasoša

Nedavno je u Mađarskoj izmenjen zakon o državljanstvu, pa će Mađari koji žive van državnih granica, od prvog januara, lakše dolaziti do mađarskog pasoša.

U Mađarskoj je odnedavno izmenjen zakon o državljanstvu, pa će Mađari koji žive van državnih granica, od prvog januara lakše dolaziti do mađarskog pasoša.

Tako će i Mađari u Srbiji na neki način prečicom u Evropsku uniju, mada kažu da za njih taj pasoš ima više emotivni nego praktični značaj. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Slovačka, jedina od susednih država, žestoko zamera vladi u Budimpešti da time širi mađarski nacionalizam i ugrožava joj bezbednost.

U mađarskim konzulatima u Beogradu i Subotici još uvek nemaju detaljna uputstva o proceduri. Iako mađarski pasoš donosi i status državljana Evropske unije i određene povlastice, ukidanje viza državljanima Srbije, međutim, umanjilo je njegov praktični značaj.

Tamaš Korhec, predsednik Nacionalnog saveta mađarske manjine kaže da je ovo rešenje neka vrsta psihološke satisfakcije za mađarski živalj u Vojvodini.

Slovačka, gde pola miliona Mađara čini desetinu stanovništva, optužuje Mađarsku za nacionalizam i nameru da poništi Trijanonski sporazum kojim su joj pre 90 godina određene granice.

Bratislava se žalila međunarodnim organizacijama i ima političara koji upozoravaju da bi slovački Mađari mogli da primene kosovski scenario. Srbija i druge susedne države nemaju zamerke.

Petar Antić, pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava Srbije kaže da je usvajanje Zakona unutrašnja stvar Mađarske, i da "Srbija time nikako nije ugrožena".

Evropska unija ne meša se u sukob dve članice, jer je državljanstvo predmet nacionalnog zakonodavstva.

"Svaka država članica slobodna je da definiše uslove za dobijanje njenog državljanstva i Evropska komisija nema nadležnost da interveniše", kaže Metju Njumen, portparol evropskog komesara za pravosuđe.

U Briselu ne komentarišu to što će pasoš članice Evropske unije dobiti i državljani iz zemalja koje nisu među dvadesetsedmorkom, poput Srbije i Ukrajine. U Budimpešti kažu da je preteran strah od masovne selidbe.

"Oko osamdeset odsto etničkih Mađara izvan naših granica žive u Slovačkoj i Rumuniji koje su već članice Evropske unije. Samo mali deo, oko 350 - 400 000 živi u Srbiji i Ukrajini koje nisu članice, dakle, nema govora o masovnom dobijanju državljanstva Evropske unije", rekao je Tamaš Vecel, iz Ministarstva za pravosuđe Mađarske.

Sličan zakon o dvojnom državljanstvu, međutim, ima i Rumunija za sunarodnike u Moldaviji, kao i Bugarska za one koji mogu da dokažu bugarsko poreklo. Procenjuje se zato da bi Evropska unija na mala vrata mogla da dobije oko pet miliona novih državljana.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.