Lajen: EU da se pripremi za smetnje u isporuci ruskog gasa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jun.2022, 17:01

Lajen: EU da se pripremi za smetnje u isporuci ruskog gasa

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kaže da su predviđanja da evrozona nastavi svoj privredni rast u 2022. i 2023. godini, ali da će on biti manji od očekivanog zbog "teškog uticaja" rata u Ukrajini.

Ona je nakon samita lidera EU u Briselu pozvala na pripremu za moguće dalje smetnje u isporukama ruskog gasa ka Evropi.

"Rat u Ukrajini ima teške posledice i na privredni rast >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i na inflaciju u Evropi. Videli smo ruske ometajuće aktivnosti oko isporuka gasa, a cene su porasle ne samo u oblasti energenata, već je poskupele i hrana. Moramo pregledati nacionalne planove i obezbediti da svi budu pripremljeni za dalja ometanja", poručila je Lajen.

Ona je ponovila da EU radi na zajedničkoj nabavci gasa i najavila da će se Evropska komisija taj plan predstaviti u julu.

"Nećemo se više vraćati na jeftina fosilna goriva. Pored trenutne pomoći najpogođenijima, važno je da pomognemo ekonomijama da se prilagode novim uslovima. Koren naših problema jeste zavisnost od fosilnih goriva i toga se moramo osloboditi, poručila je Lajen.

Ona je podsetila da EU planira mobilizaciju 300 milijardi evra da bi se došlo do više različitih dobavljača energenata, a udaljilo od Rusije, da bi se povećala energetska efikasnost i što više prešlo da "domaću zelenu energiju."

Fon der Lajen kaže da su isporuke energenata iz SAD u EU porasle za 75 procenata ove godine, iz Norveške za 15 procenata, iz Azerbejdžana za 19 procenata.

Predsednica EK dodaje da je u 2021. godini EU postala drugo tržište u svetu po povećanju kapaciteta u oblasti obnovljivih energenata.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

URSULA IMA REŠENJE ZA ZIMU: Smanjite grejanje za 2 stepena, to je sav gas iz Severnog toka 1

Izvor: Kurir, 24.Jun.2022

Dok se Evropljani pripremaju za nestašicu gasa izazvanu ratom u Ukrajini, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ponovila je svoj poziv potrošačima da štede energiju.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.