Lajčak ove nedelje u Prištini: Može li EU da odredi budući tok pregovora Beograda i Prištine?

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Jun.2020, 08:47

Lajčak ove nedelje u Prištini: Može li EU da odredi budući tok pregovora Beograda i Prištine?

Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak, posetiće region ove nedelje kako bi pripremio teren za buduće pregovore Beograda i Prištine.

Iako ni Brisel ni Vlada Kosova nisu zvanično razjasnili datum i dnevni red sastanaka, Koha javlja da će slovački diplomata sutra stići u Prištinu, gde će razgovarati sa predstavnicima institucija.

Ovo je Lajčakova prva poseta od njegovog imenovanja za izaslanika EU za dijalog.

Jeta Krasnići iz Demokratskog instituta >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Kosova (KDI) rekla je da je zbog nedostatka transparentnosti ovog procesa na Kosovu, ali i nedefinisane posredničke uloge između SAD i EU, bilo teško predvideti njegov tok, prenosi Kosovo onlajn.

- Još uvek nije jasno koliko će dinamičan biti proces u kojem posreduje EU, imajući u vidu da unutar kosovskog političkog spektra postoji podeljeno stajalište o očekivanjima od posredovanja EU. S druge strane, imamo još jedan proces u kojem posreduju SAD, tako da je više nego neophodno jasno razumevanje uloge EU i SAD, razjašnjenje kosovskog stava i očekivanja od procesa dijaloga uopšte - rekla je Krasnići.

Donika Emini iz "Civikosa" vidi aktiviranje Lajčaka kao pokušaj Evropske unije da povrati primat u dijalogu, u vreme kada je traženo da vođstvo ovog procesa bude povereno Sjedinjenim Američkim Državama.

- Ova poseta je pokušaj EU da postane strana u procesu koji su posedovali, ali od kojeg su odustali. Ove posete Đuzepa Borelja ranije i Lajčaka sada su pokušaj da se odredi tok budućeg procesa dijaloga između Kosova i Srbije - navela je ona.

Sada imamo angažman SAD, koje pokušavaju da dovedu strane do sporazuma, ali naravno da je umešanost Evropske unije pozitivna stvar, rekla je Emini.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.