Lajčak i Kurti o dijalogu i primeni energetskog sporazuma, do kraja nedelje Lajčak stiže i u Beograd?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jun.2022, 06:46

Lajčak i Kurti o dijalogu i primeni energetskog sporazuma, do kraja nedelje Lajčak stiže i u Beograd?

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak sastao se danas sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, sa kojim je razgovarao o dijalogu u Briselu i mapi puta za primenu sporazuma o energetici iz 2013. i 2015. godine, prenose prištinski mediji.

Kako navodi Reporteri, Kurti je u razgovoru s Lajčakom rekao da je vlada posvećena "principajlnom dijalogu", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << od kojeg, kako tvrdi, građani s obe strane treba da imaju koristi i koji se 'fokusira na međusobno priznanje".

On je, kako dodaje Koha da se navodi u saopštenju kosovske vlade, preneo Lajčaku i da je vlada posvećena primeni energetskog sporazuma zahvaljujući kojem će, posle više od 20 godina, četiri opštine na severu Kosova i Metohije preći na redovno plaćanje energije.

"Ovim sporazumom budžet Kosova će uštedeti desetine miliona evra godišnje, kojima su se ranije pokrivali troškovi za energiju na severu", rekao je Kurti.

Sutra detalji za javnost

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak boraviće od danas do 29. juna u poseti KiM.

Kako prenosi Telegrafi pozivajući se na saopštenje Kancelarije EU u Prištini, Lajčak će se tokom posete sastati sa premijerom priovremenih institucija Aljbinom Kurtijem i liderima glavnih opozicionih partija, kao i sa predstavnicima međunarodne zajednice.

Dodaje se da Lajčak tokom boravka u pokrajini planira da poseti Prizren i sever KiM.

"Obraćanje specijalnog predstavnika Lajčaka predviđeno je za sredu, 29. juna. Detalji će biti saopšteni predstavnicima medija u utorak, 28. juna", navodi se u saopštenju.

Miroslav Lajčak do kraja nedelje stiže i u Beograd?

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine trebalo bi da nakon posete Prištini dođe u Beograd, a sve u cilju da se održi zamah postignut prošlonedeljnim dogovorom o primeni sporazuma o energetici i eventualno organizuje sastanak Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija do kraja jula, rečeno je Tanjugu u Briselu.

Diplomatski izvori Tanjuga napominju da bi o poseti Miroslava Lajčka Beogradu informaciju trebalo da saopšti EU Delegacija u Srbiji "sredinom ove nedelje".

Podseća se i da je šef EU diplomatije, Žosep Borelj, već izrazio očekivanje da će biti domaćin najvišim zvaničnicima Beograda i Prištine u Briselu, u okviru još jedne runde dijaloga, i to "pre letnje pauze" koja u EU institucijama počinje u avgustu.

Dodaje se da je Borelj prošle nedelje telefonom razgovarao sa Vučićem i Kurtijem i da svi napori EU, uključujući i posetu Lajčaka, idu u pravcu "napretka u dijalogu".

U Briselu takođe napominju da bi do sastanka na najvišem nivou trebalo da dodaje nakon što se, pored energetike, postigne napredak i u dogovoru oko deklaracije o nestalima koja je u fazi finalizacije na nivou eksperata.

Petković: Lajčak da pokrene pitanje zabrane ulaska na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je Priština opet jednostranim potezom zabranila ulazak na "prostor KiM ministrima Branku Ružiću, Dariji Kisić Tepavčević i Vanji Udovičiću, kao i direktoru vladine Kancelarije za IT i eUravu Mihailu Jovanoviću" što je, smatra, kršenje sporazuma o slobodi kretanja i apsolutno nedopustivo ako se nastoji da se ide u pravcu normalizacije odnosa.

"Nadam se da će i Lajčak tokom današnje i sutrašnje posete Prištini da istakne ovo pitanje pred prištinske zvaničnike jer je nedopustivo da podnesete zahtev na pravi način, onako kako to predviđa sporazum, pošaljete najavu, a onda bez ikakvog obrazloženja da se minstrima zabrani ulazak na prostor KiM", rekao je Petković novinarima u Severnoj Mitrovici.

Naveo je da je Priština jednostranim potezom zabranila ulazak na KiM ministrima srpske vlade koji su hteli da sa svojim narodom budu zajedno i proslave Vidovdan, prenosi Kosovo onlajn.

Petković je naglasio da je takvo ponašanje Prištine apsolutno nedopustivo.

"Ako hoćemo da idemo u pravcu normalizacije, sasvim je normalno i prirodno bar za velike praznike da se ne zabranjuje ulazak ministrima na prostor KiM jer mi, s druge strane, ne zabranjujemo ulazak zvaničnicima iz Prištine koji zatraže da uđu na prostor centralne Srbije", poručio je Petković.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Lajčak od danas na KiM; U planu da poseti i Prizren

Izvor: B92, 27.Jun.2022

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak boraviće od danas do 29. juna u poseti KiM...Kako prenosi Telegrafi pozivajući se na saopštenje Kancelarije EU u Prištini, Lajčak će se tokom posete sastati sa premijerom priovremenih institucija Aljbinom Kurtijem...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.