Lajčak: Sastanak Vučića i Kurtija za nekoliko nedelja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Dec.2022, 08:41

Lajčak: Sastanak Vučića i Kurtija za nekoliko nedelja

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je danas posle sastanka sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem da treba nastaviti razgovore o normalizaciji odnosa i naredne korake u tom procesu, a da sastanak na visokom nivou sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i Kurtijem očekuje za nekoliko nedelja u Briselu.

Lajčak je rekao da je sa Kurtijem >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << razgovarao i o dešavanjima na severu KiM kao i o tome kako da se proces dijaloga normalizuje, prenosi Reporteri.

Srećom od 23. novembra više nemamo rokove i krize i možemo da razgovaramo o suštini. Zato sam ovde. Da ove razgovore pretvorim u normalizaciju odnosa i da na osnovu dokumenta koji sam ovde predstavio i razgovaramo o sledećim koracima u procesu. Želimo da iskoristimo ovaj zamah i želimo da se sastanak na visokom nivou održi za nekoliko nedelja, rekao je Lajčak na konferenciji za novinare.

On je preneo da je sa Kurtijem razgovaram o situaciji na severu KiM posle povlačenja Srba iz prištinskih institucija, policije i pravosuđa kao i o pripremama za lokalne izbore.

"Jedno je jasno, da imamo ogroman bezbednosni vakuum koji nije dobar za ljude i želimo da se vratimo u normalu, gde policija radi svoj posao i gde funkcionišu sudovi", naglasio je Lajčak.

Na pitanje o rokovima za postizanje sporazuma i martu 2023. godine, koji je Kurti pomenuo kao rok za normalizaciju odnosa, Lajčak je rekao da nije čovek rokova, ali je naveo da je sada pravi trenutak i da nema vremena za gubljenje", prenosi list.

Verujemo da nema vremena za gubljenje. Nema pritiska, ali ne želimo da izgubimo ovaj trenutak. Razgovarali smo i o dešavanjima na severu. Razgovarali smo i o energetskom sporazumu koji tek treba da se primeni. Ponovo imamo normalnu situaciju, što je pozitivno, ocenio je Lajčak.

Lajčak je juče u Beogradu razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a kako je saopštio, tema je bila nastavak dijaloga i povratak Srba u privremene prištinske institucije.

Lajčak je na Tviteru naveo da je tokom sastanka sa predsednikom Srbije bilo reči i o energetskoj mapi puta i nestalim osobama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Lajčak danas u Prištini, sastaje se sa Kurtijem

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 06.Dec.2022

PRIŠTINA – Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, boraviće danas u Prištini, gde će se sastati sa premijerom privremenih prištinskih institucija Alјbinom Kurtijem, prenose prištinski mediji. Sastanak će početi u devet sati, saopšeno je iz kabineta...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.