Završen sastanak Vučića i Lajčaka

Izvor: B92, 12.Maj.2023, 07:08

Završen sastanak Vučića i Lajčaka

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom.

Lajčak će posle razgovarati i sa direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju i glavnim pregovaračem Beograda Petrom Petkovićem.

Lajčak, koji je juče boravio u Prištini, došao je u u Srbiju kako bi pratio sprovođenje onoga što je odlučeno i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dogovoreno u Briselu, i pripremio sledeće korake i sastanke.

Lajčak je u Prištini najavio da će u ponedeljak u Briselu biti sastanak šefova kosovskog i srpskog pregovaračkog tima Besnika Bisljimija (Bislimi) i Petra Petkovića.

Posle sastanaka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i Bisljimijem, Lajčak je rekao da su razgovarali o procesu normalizacije odnosa i narednim koracima posle sastanka lidera Kosova i Srbije 2. maja u Briselu.

Lajčak je bio i u Severnoj Mitrovici, gde je rekao da se na severu oseća napetost i nepoverenje, ali da dijalog ima kapcitete da se to rešava.

To je prva Lajčakova poseta Beogradu i Prištini posle sastanka Vučića i Kurtija 2. maja u Briselu na kojem je usvojena Deklaracija o nestalima, ali nije ostvaren pomak po pitanju Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Lajčak je na Tviteru naveo da mu je bilo važno da ponovo poseti sever KiM i razgovara sa različitim sagovornicima kako bi iz prve ruke stekao utisak o trenutnoj situaciji.

"Ono što sam čuo zabrinulo me je. Moramo da izbegnemo svaku mogućnost eskalacije i da se u potpunosti fokusiramo na normalizaciju", poručio je Lajčak.

Predstavnici Srpske liste razgovarali su sinoć u Kosovskoj Mitrovici sa Lajčakom o političko-bezbednosnoj situaciji na prostoru KiM i tom prilikom preneli zabrinutost gradjana zbog kontinuirane represije režima premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija nad Srbima na KiM, posebno na severu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.