Lajčak: Veliki i zaslužen dan za Srbiju

Izvor: Akter, 14.Dec.2015, 18:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lajčak: Veliki i zaslužen dan za Srbiju

Ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak izjavio je danas da je otvaranje poglavlja u pregovorima sa EU veliki i zaslužen dan za Srbiju

Lajčak je istovremeneno naglasio da “nigde nije pročitao” da je priznanje Kosova jedan od uslova u procesu evropskih integracija Srbije.

Lajčak je novinarima u Briselu rekao da je sada potrebno da se svi fokusiraju na sadržaj i kvalitet procesa evropskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << integracija.

“Nije to trka, nije pitanje koliko poglavlja ćemo da otvorimo već koliko smo spremni da zatvorimo i to je moja poruka srpskim prijateljima”, rekao je Lajčak i dodao da se Slovačka raduje što je Srbija ušla u novu fazu odnosa sa EU.

Lajčak je ocenio i da je Srbija odavno trebalo da otvori prva poglavlja u pregovorima sa EU.

“To je trebalo još odavno da uradimo, nije ozbiljno sa naše strane da nam dve godine traje period od zvaničnog do faktičkog otvaranja. Bilo je previše nenužne politike u tome, ali je važno da danas počinjemo i da

imamo ozbiljan i realan proces”, rekao je Lajčak.

Lajčak je naglasio i da priznanje Kosova kao nezavisne države nije jedan od uslova u procesu pregovora Srbije sa EU.

“Koliko god sam čitao, nigde nisam našao da je priznanje Kosova jedan od uslova ovog procesa”, rekao je ministar spoljnih poslova Slovačke, koja nije priznala nezavisnost Kosova.

Lajčak je naglasio da je normalizacija sa Kosovom potrebna i da Slovačka to podržava, navodeći da je “glavna prilika” za normalizaciju upravo dijalog u Briselu između Beograda i Prištine.

“Taj dijalog treba da jačamo i to je najvažnije”, rekao je Lajčak.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.