Lajčak: Prvo nova vlast u Prištini, pa nastavak dijaloga u Briselu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jan.2021, 15:34

Lajčak: Prvo nova vlast u Prištini, pa nastavak dijaloga u Briselu

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, kaže da se do konačnog sporazuma Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa može doći "u narednim mesecima" ukoliko "obe strane budu spremne da pregovaraju".

Lajčak poručuje i da će prvo morati da se sačeka formiranje nove vlasti u Prištini kako bi se nastavilo sa procesom dijaloga u Briselu.

Lajčak je tokom video razgovora o "Potencijalima saradnje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << EU i SAD na Zapadnom Balkanu", koji je danas organizovala ambasada Nemačke u Vašingtonu, poručio da očekuje da dogovor Beograda i Prištine, jednom kada bude postignut, "jasno odredi ko, šta i u kom vremenskom roku mora da ispuni" i da ne ostavi "prostor za svojevoljnu interpretaciju", što je, kako kaže, do sada bio slučaj.

"Moramo da osiguramo da se primeni sve što je do sada dogovoreno i da rešimo ono što nije dogovoreno kao što su međusobna finansijska potraživanja i imovinska pitanja", naveo je Lajčak.

Lajčak: Sa Rikerom detaljno o zapadnom Balkanu

Lajčak se sastao danas u Briselu sa pomoćnikom američkog državnog sekretara, Filipom Rikerom.

"Potvrdili smo obnovljeno snažno partnerstvo EU i SAD na Zapadnom Balkanu", napisao je Lajčak na Tviteru.

Miroslav Lajčak dodaje da je sa Filipom Rikerom detaljno razgovarao o situaciji na Zapadnom Balkanu i da su razmotrene dalje aktivnosti.

On je napomenuo da se proces dijaloga Beograda i Prištine vodi već 10 godina i da je vreme da se finalizuje.

"Ali ako nema volje sa njihove strane mi ih ne možemo nagovarati na sporazum, ali moraju da znaju da nema EU budućnosti bez normalizacije odnosa", poručio je Lajčak.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine kazao je i da ne može da prejudicira kakva će biti reakcija zemalja članica EU koje ne priznaju nezavisnost Kosova ukoliko dođe do normalizacije odnosa.

"U kontaktu sam sa njima, oni prate proces i kažu da je ono što je dobro za Srbiju dobro i za njih i da neće biti u kontradikciji sa Srbijom", naveo je Lajčak.

Lajčak je ponovio da dijalog Beograda i Prištine mora biti "iznad dnevne politike" i u Beogradu i u Prištini, a da transparentnost procesa mora da pokaže koliko je dijalog u interesu svih.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.