Lajčak: Most na Ibru ne može da se otvori bez saglasnosti obe strane

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Maj.2023, 20:56

Lajčak: Most na Ibru ne može da se otvori bez saglasnosti obe strane

Izalsanik EU za dijalog Beograda i Prištine posetio je danas most na Ibru i tom prilikom dao svoje viđenje rešenja ovog dugogodišnjeg spora.

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da odluku o otvaranju mosta na Ibru treba doneti u dijalogu.

On je rekao da je snažan zagovornik odluka i rešenja oko kojih se stranke slažu.

- Mitrovački >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << most je bio deo dijaloga, tako da mislim da odluku o otvaranju treba doneti u dijalogu.

Sve je u rukama obe strane.

Želim da otvaranje Mosta bude doprinos velikoj stabilnosti, a ne velikoj nestabilnosti - rekao je on, ponovivši da dijalog treba koristiti kao platformu za dogovor.

- Gledište jedne stranke ne bi trebalo da bude iznad gledišta druge stranke - istakao je Lajčak.

Izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak sastao se sa gradonačelnikom Mitrovice Bedrijem Hamzom.

Hamza je na sastanku, između ostalog, rekao da je razgovarao i o pitanju ponovnog otvaranja mosta na Ibru.

On je poručio da se moraju poštovati zakoni i sloboda kretanja.

- Razgovarali smo o opštoj situaciji na Kosovu i pitanju dijaloga, o događajima koji se dešavaju na celom Kosovu a posebno u ovom delu.

Međutim, tema je bila i pitanje mosta na Ibru i potrebe poštovanja i primene Ustava i svih zakona koji su na snazi koji garantuju jednakost za sve građane, ljude i dobra.

Hamza je rekao da se moraju stvoriti uslovi za slobodu kretanja građana.

- Sada je predstavljen nacrt statuta koji je, po svoj prilici, dokument o kome se razgovara, ali ne mnogo.

Postoje različite opcije i naravno ova pitanja će biti rešena u narednim danima i u budućnosti.

Predstavljen je dokument, sada da kažem istinu, da li je to bio put do toga, imam pitanja, ali to je nešto što se dešava u toku - rekao je on.

Nakon ovog sastanka, Lajčak je nastavio preko mosta na Ibru do severnog dela Mitrovice gde će se sastati sa predstavnicima civilnog društva.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.