Lajčak:Formulacija reakcija Brisela

Izvor: B92, 18.Okt.2012, 00:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lajčak:Formulacija reakcija Brisela

Beograd -- Formulacija o "teritorijalnom integritetu Kosova" je "neka vrsta reakcije EK" na izjave iz Srbije o podeli Kosova, kaže specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak.

Lajčak, koji je i ministar spoljnih poslova Slovačke, istakao je u intervjuu za sutrašnje izdanje Večernjih novosti da Brisel od Beograda ne traži da prizna Kosovo, nego da poštuje njegovu celovitost.

Na pitanje novinara zašto >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tako nije i napisano u izveštaju, nego je ovako doveden Beograd u situaciju da postavi pitanje nastavka dijaloga s Prištinom, on je naveo da dijalog s Kosovom nema alternativu.

"Potreban je i svima u Srbiji je apsolutno jasno da je on ključ za dalji napredak Srbije prema EU. To je nešto što svi želimo", rekao je Lajčak.

On je dodao da uslov priznavanja Kosova "nije na dnevnom redu, ne postoji".

"I zato bi bilo najbolje, a to je i moja prijateljska preporuka, da se što pre završe pripreme za dijalog, da se što pre finalizuje pregovarački tim, i da Srbija u dijalog uđe s jasnom platformom koja će imati snažan unutrašnji konsenzus", ocenio je Lajčak.

Na pitanje da li će njegova zemlja, Slovačka, priznati Kosovo, on je odgovorio: "Slovački stav o tom pitanju je jasan."

Karel Švarcenberg, potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Češke, zemlje koja je priznala Kosovo, ocenio je za Večernje novosti da "Srbija mora da napreduje po pitanju Kosova", i dodao da se uslovi znaju i "ustupaka nema".

"Srbi moraju da odluče šta zapravo žele. Mogu samo da posavetujem srpske prijatelje da donesu jasnu odluku i da prihvate nešto što ionako ne može više da bude promenjeno", rekao je Švarcenberg.

On je dodao da je Srbija izgubila rat, "a u ratu se gube teritorije".

Komentarišući činjenicu da pet zemalja EU ipak nije priznalo Kosovo, Švarcenberg je ocenio da je to njihov izbor.

"Ali, znate, svaki klub, pa i EU, postavlja svoje uslove. Pre nego što postanete član, te uslove morate da ispunite", poručio je Švarcenberg.

I luksemburški ministar spoljnih poslova Žan Aselborn ocenjuje za Večernje novosti od četvrtka da će se "Srbija kad-tad, ipak, naći u situaciji u kojoj treba da prizna nezavisnost Kosova".

"Dijalog između Beograda i Prištine mora da bude nastavljen i produbljen. Dijalog i pregovori predstavljaju jedini put koji će voditi ka normalizaciji odnosa, kao i ka stabilizaciji čitavog regiona, iako gajim uverenje da će, na duge staze, Srbija morati da prizna nezavisnost Kosova", rekao je Aselborn.

On je dodao da je ubeđen da je u interesu Srbije da nastavi približavanje ka EU.

"U tom smislu, ne mislim da će vlada Srbije dovesti u pitanje pravac koji je odabrala i ozbiljno ugroziti proces približavanja", smatra Aselborn.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

EU ne traži priznanje Kosova

Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Okt.2012

Evropska unija ne traži od Beograda da prizna Kosovo, nego da poštuje njegovu celovitost, rekao je ministar spoljnih poslova Slovačke i specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.