Lajčak: Evropska unija treba da se fokusira na svoje susedstvo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Dec.2019, 14:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lajčak: Evropska unija treba da se fokusira na svoje susedstvo

Ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak izjavio je danas na sastanku šefova diplomatija zemalja Višegradske četvorke sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Borelom u Briselu da EU treba više da se fokusira na svoje susedstvo.

Sastanak je održan na inicijativu visokog predstavnika kojeg je, interesovao stav ministara Višegradske četvorke o prioritetima zajedničke >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << spoljne i bezbednosne politike EU u novom institucionalnom ciklusu koji je upravo počeo.

Lajčak je istakao da EU mora da se fokusira više na svoje susedstvo - Zapadni Balkan, Ukrajinu i Istočno partnerstvo, ali i na Afriku, pošto događaji u neposrednom susedstvu mogu imaju direktan uticaj na EU.

Sagovornici su se saglasili da pored promovisanja multilateralizma, EU mora da postane relevantan akter na globalnoj sceni, naročito u svetlu aktuelnog pogoršanja međunarodnog okruženja.

Pored Slovačke, Višegradsku četvorku čine Češka, Mađarska i Poljska.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.