LSV: Zakon o sudovima ima mane

Izvor: Blic, 25.Nov.2013, 22:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LSV: Zakon o sudovima ima mane

Lideri Lige socijaldemokrata Vojvodine, na čelu sa predsednikom Nenadom Čankom, potpredsednikom Aleksandrom Jovanovićem i članom Predsedništva Aleksandrom Kravićem, ukazali su šefu Delegacije EU u Srbiji Majklu Devenportu i njegovim saradnicima na mane upravo usvojenog Zakona o sedištima i područjima sudova i tužilaštava.

Na sastanku koji je održan u sedištvu LSV u Novom Sadu, Čanak je ukazao da se >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tim zakonom smišljeno razbijaju utvrđena sedišta sudova i javnih tužilaštava na teritoriji Vojvodine, s jasnom namerom da se na taj način demontira njena geografska granica i njena autonomija.

Kako se navodi u saopštenju LSV, Čanak je upozorio da je zakon usvojen i po cenu da se pritom najgrublje naruše kolektivna prava pripadnika nacionalnih zajednica, jer Vlada Srbije, koja je bila predlagač zakona, nije vodila računa o pravu na upotrebu maternjeg jezika kao službenog u pojedinim od ovih sudova i sudskih jedinica.

Čanak je Devenporta obavestio i o drugim problemima koje Vojvodina ima, počev od nerešenog finansiranja nadležnosti i činjenici da je republička administracija Vojvodinu, kršeći ustavnu odredbu o najmanje sedam odsto budžeta, oštetila za više od milijardu evra.

On je naveo da je neprihvatljivo da Vojvodina bude nedovoljno razvijena regija čija se imovina rasprodaje i da je neophodno da joj se vrati njena puna autonomija, što podrazumeva zakonodavnu, sudsku, izvršnu vlast, pravo na

imovinu i izvorne prihode, navodi se u saopštenju.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.