Zakon o sudovima ruši autonomiju

Izvor: B92, 25.Nov.2013, 19:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Zakon o sudovima ruši autonomiju"

Novi Sad -- LSV smatra da se Zakonom o sedištima i područjima sudova i tužilaštava demontira autonomija Vojvodine, preneo je Čanak šefu delegacije EU Majklu Devenportu.

Lider LSV Nenad Čanak je na sastanku u Novom Sadu upozorio da je Zakon usvojen "i po cenu da se pritom najgrublje naruše kolektivna prava pripadnika nacionalnih zajednica", saopštila je LSV.

Čanak smatra i da je Vlada Srbije, koja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je bila predlagač Zakona "nije vodila računa o pravu na upotrebu maternjeg jezika kao službenog u pojedinim od ovih sudova i sudskih jedinica".

On je ukazao da se tim Zakonom smišljeno razbijaju utvrđena sedišta sudova i javnih tužilaštava na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine, "s jasnom namerom da se na taj način demontira njena geografska granica i njena autonomija".

Čanak je sagovornika obavestio i o drugim problemima koje Vojvodina ima počev od nerešenog finansiranja nadležnosti, kao i o činjenici da je republička administracija Vojvodinu, kako je navedeno, "kršeći ustavnu odredbu o najmanje sedam odsto budžeta, oštetila za više od milijardu evra".

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je danas da će pokrajinski parlament tražiti da Vojvodina dobije sedam odsto sredstava u državnom budžetu Srbije za 2014. godinu.

On je naveo i da je neprihvatljivo da Vojvodina bude nedovoljno razvijena regija čija se imovina rasprodaje, "te da je neophodno da joj se vrati njena puna autonomija, što podrazumeva zakonodavnu, sudsku, izvršnu vlast, pravo na imovinu i izvorne prihode - i sve to garantovano Ustavom".

Šef delegacije EU u Srbiji je primio je k znanju iznete stavove, navodi se u saopštenju LSV.

Čanak je ranije danas izjavio da do smene vlasti u Vojvodini ne može da dođe bez ozbiljnih lomova.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Čanak se žali Devenportu: Zakon o sudovima ruši autonomiju Vojvodine

Izvor: Press, 25.Nov.2013

On je na sastanku u Novom Sadu upozorio da je Zakon usvojen "i po cenu da se pritom najgrublje naruše kolektivna prava pripadnika nacionalnih zajednica", saopštila je LSV.. Čanak smatra i da je Vlada Srbije, koja je bila predlagač Zakona "nije vodila računa o pravu na upotrebu maternjeg jezika...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.